sobota 12. decembra 2009

Lokum a ine lakocinky

Už včera večer som rozmýšľal nad tým, o čom napíšem článok. Teraz už takmer 2 hodiny surfujem po nete a tlačím do seba čokoládu od kamošky Livushky (livusha.blogspot.com). Sladkosti. Zaujímavé sladkosti. Keďže mám sladké veci veľmi rád a rád skúšam nové veci, chute a podobne, tak sa Vám budem snažiť ponúknuť zaujímavé pohľady na sladkosti ktoré by ste určite mali aspoň raz za život ochutnať.

Sladkosť, ktorá má tú česť byť v tomto zozname na prvom mieste poznajú hlavne Turci a Balkánske krajiny. Je známa pod menom Turkish delit v Turecku, lokum v Turecku, Bulharsku, Macedónsku, Albánsku, Rahat v Rumunsku...

Je to vlastne makká želatína posypaná práškovým cukrom najčastejšie s ružovou, mentolovou alebo citrónovou príchuťou v ktorej može byť oriešok, najčastejšie pistácia alebo lieskové jadierko.

História tejto sladkosti sa datuje do 18. storočia, keď sultán oznámil svojmu zástupcovi ci ako ho mám nazvať, že už nechce do seba tlačiť tvrdé cukríky, pretože si pred chvíľkou zlomil zub. Ale že on má veľmi rád sladké, tak nech pre neho vymyslia makkú sladkosť. Jeho poradca Ali Muhiddin Haci Bekir okamžite utekal do vtedy hlavného mesta Istanbulu aby tam vynašiel makkú sladkosť pre svojho sultána. Po ceste do Istanbulu uvidel ruže ako kvitnú (Turecko je aj teraz známe tým, že v ňom rastie oveľa viac ruží ako v Holandsku) . Zrazu v ňom skrsol nápad.
Normálne mal Haci Bekir pocit, že ho sám Alláh ožiaril. Vbehol teda čo najrýchlejšie do kuchyne, Ruže dal do vody aby pustili chuť a začal pripravovať vodu, kukuričný škrob, cukor a tartarovú omáčku. To všetko spolu varil, potom do precedil, dal do formy, počkal kým to vychladne a stuhne, nakrájal to a posypal to práškovým cukrom, pretože sa to veľmi lepilo. A toto je vlastne recept na jednu z najkultovejších sladkostí balkánu a turecka. Recept sa doteraz veľmi nezmenil,
menia sa akurát tak príchute, že namiesto ruže sa do roztoku mieša už spomínaný mentol alebo hocičo iné, dnu sa pridávajú oriešky a podobne. Základ ale ostáva tak ako to vymyslel Haci Bekir. A ako skončil tento príbeh? Sultán bol nadšený novou makkou sladkosťou a Hacida poriadne odmenil. Ten si za to otvoril obchod so svojimi špeciálnymi makkými sladkosťami a verťe či nie, tento obchod funguje doteraz a dotearz ho majú v prevádzke priami potomkovia slávneho Haciho Bekira. Možete ho nájsť na
Istanbulskej adrese Eminonu, Hamidiye Caddesi 81, Hoybar.

Žiadne komentáre: