streda 30. decembra 2009

Hold alkoholu

To, že alkohol je výborná vec, je zrejme všetkým jasné. Keď sme šťastný a oslavujeme, tak si vypijeme, žiaľ zapíjame rovnako, alkoholom. Bolo jasné, že alkohol je veľmi, veľmi starý, často sa hovorí, že alkohol je taký starý, ako ženská prostitúcia. A tá je stará, ako ľudstvo samo.

Teraz sa alkoholu prikladá nový, dôležitý objav. V Číne našli archeológovia neolitické zariadenie, na výrobu medoviny, ktorá obsahovala nejakých 10% alkoholu. Zariadenie je staré nejakých 9000 rokov. Teda staršie ako koleso. Toto zistenie je veľmi zaujímavé, pretože sa z neho dá veľa vydedukovať. Príše o tom aj americký profesor a archeológ Patrick McGovern. Neolitická revolúcia hovorí o tom, že z ľudí kočovníkov, lovcov sa začínajú stávať bytostí, ktoré žijú usadlím spôsobom života, že pestujú plodiny. A toto pestovanie plodín v spojitosti s mašinkou na alkohol je veľmi zaujímavé. Môě to viesť až k tvrdeniu, že alkohol môže sa vznik neolitickej revolúcie. Ľudia totiž počas svojho kočovania občas pojedli aj nejaké nahnité bobule zo zeme. Tie logicky obsahovali alkohol, ľudia sa pripili a tento pocit sa im páčil a chceli si ho navodiť znovu. Postupom času prišli na to, že tento pocit spôsobuje konzumácia nahnitého ovocia. To potom začali rôzne upravovať, ako číňania pred 9000 rokmi. To všetko malo za následok udomácnenie sa ľudí a začiatok poľnohospodárstva a pestovania rôznych plodín. Ľudia to ale nerobili preto, lebo chceli mať ovocie a jedlo priamo po ruke, oni chceli chlastať.

Toto zistenie, že túžba po alkohole spôsobila neolitickú revolúciu je naozaj veľmi zaujímavé a myslím, že to ani nemusí byť nejaké veľké klamstvo. Takže keď si budete na Silvestra pripíjať s kamarátmi, spomeňte si na ľudí z doby neolitu, ktorý sú už 11 - 12 000 rokov mŕtvy a v duchu sa im poďakujte za objav alkoholu, ktorý môžme dnes konzumovať vďaka ich objavu.

4 komentáre:

Livusha povedal(a)...

Heh, co by sme bez tych ludi dnes robili... az by som bola zvedava na dnesny svet bez alkoholu...

Matus Bily povedal(a)...

Podla mna, by nebol urcite na takej urovni ako je teraz:) ved uz pred 12000 rokmi bol alkohol hybnou strankou pokroku:P mozno by sme este behali za mackami po lukach a lovili ich...:D

Livusha povedal(a)...

:D milee ... vivat divočina !

Matus Bily povedal(a)...

Ja by som to asi aj bral...:D ziadna skola, ziadne trapenia s chatami, vzdelanim, buducnostou... jedina starost by bola zohnat dajaky kotlik alebo co, aby som si mohol navarit nejaky fajnovy napoj, ktory ma privedie do cool stavu:P raj na zemi by bol...:D