nedeľa 13. decembra 2009

Chrípková vakcína


Opozícia na čele s SDKÚ a jej zástupcom pre zdravie MuDr. Viliamom Novotným sa už dlhší čas snažia vnášať aféry a neistotu do obchodu s vakcínami, pán Novotný dokonca označil túto zmluvu za kauzu Interblue v zdravotníctve. Je mi jasné, že pol roka pred voľbami sa opozícia snaží nájsť kauzy, aby mohla útočiť na vládny kabinet, ale takto, ako to robí pán Novotný to nejde. Uznávam ho ako politika, som členom SDKU tak ako on. Ale toto sa mi naozaj nepozdáva. Istý Taliansky denník pred nejakým časom napísal, že Berlusconiho popularita nespočíva v jeho kvalitách, ale v nekvalite opozície. Ako keby vystihol situáciu na Slovensku. Opozícia je slabá, nejednotná a málo viditeľná. Teraz neviem povedať, čo má robiť aby sa zviditeľnila, ale určite môžem povedať, že to, čo na tlačovkách hovorí pán Novotný nie je pravda a klame. Viem, že takto sa politika robí, ale nie vtedy, ak nie ste pri moci. Tu je tlačovka o ktorej hovorím:



Teraz si pomaly rozoberieme a vysvetlíme, čo hovoril pán Novotný. Odpovede na otázky som hľadal na nete, stačilo trošku pogoogliť a vytiahol som informácie, s ktorými by mal byť pán poslanec spokojný.

Začneme tým, že si povieme niečo o vakcíne, ktorú Slovensko objednlalo. Vytvorila ju stvetová štvorka vo farmaceutickom priemysle, renomovovaná Francúzska spoločnosť Sanofi-Pasteur. Slovensko sa rozhodovalo medzi dvoma typmi vakcíny, buď Humanza alebo Panenza. Cena oboch bola rovnaká, rozdiel je v použití látky adjuvant, ktorá je mierne protialergická a zvyšuje účinnosť vakcíny. Adjuvant je súčasťou Humanzy, Panenza je bez adjuvantu. Slovensko sa rozhodlo pre Penanzu z dôvodu jednoduhšej manipulácie (Humanzu je potrebné riediť) a potom preto, že bezadjuvantná vakcína vydrží 7x dlhšie. Účinok oboch je porovnateľný, Penanza má ale trošku silnejšie vedľajšie účinky. Po skúsenosti s liekom Tamiflu, ktorý by v skladoch SŠHR (Správy Štátnych Hmotných Rezerv) zavadzal doteraz, nebyť tejto chrípky, ktorá ho vytiahla na svetlo sveta je asi celkom rozumné, že štátny úradníci myslia aj na to, čo keď bude mať H1N1 podobný scenár, ako mala pred pár rokmi H5N1. Odborníci sa v otázke adjuvantných vakcín líšia, iný ich podporujú a a iný nie, je to teda otázka, koho sa opýtate.

Pán Novotný na tlačovke 10.12.2009 hovoril o tom, že cena je premrštená, pretože Maďari majú vakcínu za 4€ a Česi za 7. S Maďarmi to pravda je, naozaj ju majú za 4€, ale to je vakcína, ktorá bola vyvíjaná a vyrábaná v Maďarsku a zhodou okolnosti ju žiadna iná krajina okrem Maďarska nemá. Zároveň treba brať do úvahy to, že je rozdiel dorpaviť vakcínu, ktorá potrebuje byť držaná v určitej teplote z Paríža do Stropkova, alebo z Budapešti do Miškolca. Česi majú vakcínu Pandermix od GlaxoSmithKline. Tá stojí podľa Novotného 7€, ja som sa dostal k cene 8€ za kus. Pri cene 7€ za kus je to len ampulka s vakcínou. My by sme mali dostať za 7,6€ vakcínu, ihly, striekačku a dovoz do nemocničných skladov. Je to teda celkom výhodný obchod. A treba si uvedomiť to, že máme jednu z najlacnejších vakcín v EU.

Okrem iného bolo na už menovanej tlačovke spomenuté to, že vakcína nemá európsku certifikáciu z Európskej liekovej agentúry a ani zo Štátneho úradu kontroly liečiv. V tom má pán Novotný pravdu. Tu je ale miesto na to, aby sa pripomenulo, že Humanza už certifikáciu má a Panenza by ju mala dostať v najbližších týždňoch a rovnako aj to, že Panenzu schválili Nemci a Luxemburčania. A v rámci EÚ platí dohoda, že pokiaľ je stav krízy (pandémia je stav ohrozenia a krízy) a nejaké liečivo schváli zdravotnícky úrad v nejakej členskej krajine, tak sa liek môže so schválením príslušných orgánov dovážať aj do iných krajín. A slovenské úrady povolili Panenzu ako vhodnú očkovaciu látku.

Ďalšou vecou je rozhorčovanie sa pána poslanca nad tým, že zdravotníci nevedia, či sa majú očkovať a či nie a že si pripadajú ako pokusné králiky. Nemusia si tak pripadať, Nemci a Luxemburčania by bez testov vakcínu asi neschválili. A to, či sa zaočkovať dajú, alebo nie, je na nich. Rovnako sa pánovi poslancovi nezdá to, kto bude niesť zodpovednosť, za nežiadúce účinky pri očkovaní. To je teda poriešené tak, že keď sa dokážu nežiadúce účinky vplyvom vakcíny (tie potvrdí odborník alebo súdny lekár) tak poškodený môže zažalovať firmu Sanofi-Pasteur, pretože tá preberá za to zodpovednosť, čo je mimochodom ďalšia výhoda oproti Česku, kde nesú údajne zodpovednosť lekári. Nemôžem si taktiež nevšimnúť nevedomosť pána poslanca v otázke kto bude očkovaný. Na to je veľmi jednoducha odpveď. Stačí nahliadnuť do Pandemického plánu Slovenskej Republiky, alebo si na googli nájsť niečo o mimoriadnom zasadnutí Rady ministrov zdravotníctva EÚ, kde sa dohadovali medzi iným aj na tom, kto a kedy bude očkovaný. Presnejšie sa tomu nadáva Vakcinačná stratégia. Pre rýchlu orientáciu pána poslanca, napíšem, že najprv má byť očkovaný zdravotný personál, potom osoby potrebné na chod štátu (tam sa na rad dostáva aj pán poslanec), potom sú na rade rizikové skupiny pospolitého ľudu teda chronický chorí ľudia, srdciari, ľudia s respiračnými poruchami a podobne, potom pracujúcu ľud, študenti, dôchodcovia a deti, keďže tieto dve skupiny sú chrípkou údajne najmenej ohrozené.

No, už by mali byť veci uvedené na správnu mieru. Dúfam, že k všeobecnej spokojnosti a informovanosti.

Žiadne komentáre: