utorok 6. októbra 2009

Úsmev ako liek


Gelototerapia asi mnohým z Vás nehovorí nič. Nič si z toho nerobte, mne nehovorila pred chvíľkou tiež nič. Ale vec sa má tak, že tak ako ja, tak tak aj vy ju pravidelne praktizujete. Ako? Smejete sa. Gelototerapia je totiž liečba smiechom.

Predstavte si 10 ľudí v kruhu so zdvihnutými rukami ako opakujú slabiky cho cho cho, cha cha cha. Určite vám napadne, že to budú tí najlepší študenti špeciálnych škôl na porade. Skúste to však aj vy. Po niekoľkých minútach sa všetci zúčastnení smejú ako tí z tej školy. Pripadá vám to mierne dementné a násílné? Tak si zbehnite niede na komédiu, alebo spravte niečo, čo vás rozosmeje. Na smiechu rozhodne nešetrite. Smiech je naozaj prospešný a mal by sa dávkovať ako liek. Jedna skvelá komédia so zdravím smiechom nahradí tabletky proti depresii.

A načo je smiech dobrý? Napríklad posilňuje imunitu, keďže pri smiechu vzrastá počet buniek, ktoré ničia infekcie a nádory. Potláča stres tým, že znižuje hladinu stesového hormónu. Čistí pľúca, keďže pri ňom niekedy vyrážate dych až 100 kilometrovou rýchlosťou. Posilňuje srdce tak, že po piatich minútach smiechu stúpne tep na 130 úderov za minútu, čo je ako 10 minút veslovania. Uvolňuje svaltsvo a tým aj spevňuje chrbticu. Tlmí bolesti zubov a menštruačné bolesti. Zlepšuje pamäť, pretože smiechom sa prepájajú niektoré nervové centrá a vy si viac pamätáte.
Presmejme sa teda k zdraviu a šťastiu priatelia! :D

Žiadne komentáre: