utorok 13. októbra 2009

Geocaching od A po Z


Neviem či ste niekedy počuli o tomto druhu zábavy či športu. Ak nie, tak v tomto článku sa dozviete všetko potrebné o tomto novom zaujímavom spôsobe trávenia času. Začnime ale pekne poporiadku. Geocaching je zábava, ktorá vznikla v roku 2000, keď sa vláda USA rozhodla zmeniť chybu v nastaveniach civilných GPS systémov. Tie mali dovtedy presnosť zhruba na 50m. Od druhého mája 2000 sa však presnosť civilných GPS zmenila na metre. To priviedlo internetových diskutérov a blogerov na mnoho nápadov. Najviac sa však ujal nápad chlapíka menom Dave Ulmer, ktorého teoretizovanie na internete prestalo baviť a už na druhý deň ukryl do lesa v Oregone schránku. Na internete uverejnil jej súradnice. A tu sa vlastne začal rodiť pojem geocachingu, ako ho poznáme dnes. Kto schránku našiel, mohol si z nej niečo vziať, ale zároveň tam musel dať niečo vlastné. Napríklad knihy, cédečká, softvér. Samozrejme, nemôže sa zabudnúť napísať do logbooku.
Slovo geocaching bolo prvý krát použité o 28 dní neskôr, 30 mája 2000. Skladá sa z predpony "geo", ktorá označuje Zem a "cache" čo je niečo ako skrýša. Dave Ulmer tak vytvoril prvú kešku. Tá bola v roku 2003 prerobená a teraz tam je kovová plaketa. V tej pôvodnej z roku 2000 našli geocacheri napríklad CD-rom, kazetový prehrávač, VHS kazetu či konzervu s fazuľou. Historicky prvý cacher bol Mike Teague, ktorý si zo schránky zobral dolárové bankovky a nechal tam cigarety, pero a kazetu.

Kešky sa nemôžu dávať takmer hocikde. Pri zakladaní nových kešiek pomáha geocacherovi kódex, alebo pravidlá geocachingua tie zakazujú zakladať kešky tam kde je zakázaný vstup, kde sú súkromné pozemky, kde sú prírodné rezervácie, alebo kde môže keška poškodiť, zničiť danné miesto. Zároveň tieto pravidlá hovoria aj toto: Skrýšou by sa malo ukázať nejaké zaujímavé miesto. Geocacher nesmie ničiť prírodu. Predmety v skrýšach vymieňať spravodlivo za predmety podobnej hodnoty, aby ostal poklad zachovaný. Skrýša nesmie obsahovať alkohol, aromatické predmety, drogy, cigarety, zápalky a zapaľovače, náboje, výbušniny ani nebezpečné veci a veci, ktoré môžu prilákať zver.

Geocaching je dokonalý príklad, ako sa dajú skĺbiť moderné technológie s prírodou, ale aj príklad, ako môže nápad jedného človeka aktivovať a vyhnať do prírody státisíce ďalších ľudí po celom svete. Aj fungovanie gecachingu je na prvý pohľad samočinný organizmus, niečo ako perpetuum mobile, čo je do istej miery aj pravda. Veď jediná centrála sú vlastne internetové stránkky, ktoré sú sústredené pod jednou hlavnou, kde sú nahlásený všetci hľadači pokladov a takmer všetky skrýše po celom svete. Skrýše vytvárajú samotný cacheri a ak niečo nie je v poriadku, kontektujú sa cez internet. Veľkú zásluhu na rozvoji geocachingu majú aj producenti GPS navigácií, ktorí, ako inak, vidia za týmto fenoménom aj zisk. Predajnosť navigačných zariadení rastie o desiatky percent. Časopis The Economist priniesol zo svetových trhov informácie o zdvojnásobení predaja a dvadsaťpercentného poklesu cien každý rok. Pokles cien, samozrejme, pomáha rozšíriť rady geocacherov, ktorí si doteraz často drahé navigácie nemohli dovoliť. Na Slovensku sa aktívny počet geocacherov v súčasnosti pohybuje okolo 1600, v Čechách ich je podľa internetovej encyklopédie geocachingu až 20 000. Zaujímavý je aj počet skrýší. Vo svete sa blíži k miliónu, na Slovensku ich je 2 668. Podobne ako my sú na tom Maďari. Oveľa viac ich je v Česku, kde sa o rozvoj tohto športu zaslúžili skautské a mládežnické organizácie. V celej krajine je približne 10 000 skrýš a len v sasmotnej Prahe ich je takmer tisíc.

Geocaching je niečo, čo sa urcčite oplatí vyskúšať. Možností je neuveriteľne veľa aj v Košiciach a ich blížkom okolí. Sydney a Halifax majú tiež dost kešiek ako som pozeral:) Takže Mijec, možeš ísť s malým na prechadzku a hľadať, Peti, ty ber prsteň a Luca a utekajtie tiež. Livusha - michalovce majú niečo tiež. Holky zo Stropkova - prepáčte, ale tam nie je žiadna keška, keďže tam zatiaľ nie je GPS signál. Takže skúšajte a potom o tom dajte každému vedieť na Slovenskej alebo celosvetovej stránke hľadačov pokladov.

A nezabudnite, že Zem je naše ihrisko :)

1 komentár:

Livusha povedal(a)...

:)) ... dokonca aj tusim, kde je :)