nedeľa 11. októbra 2009

Kyselina hyalurónová

Pred nedávnom som mal možnosť porozprávať sa s vyštudovaným chemikom, ktorý je ocenený viacerými cenami za chémiu, výskum a podobné veci. V súčastnosti sa venuje biovede, chemickej analýze procesov na pleti a plánuje vytvoriť v Košiciach zaujímavú ambulanciu pre ľudí, ktorý mají niečo s pokožkou. Nemohli sme sa preto nebaviť o výdobytku kozmetického priemyslu, a teda o kyseline hyalurónovej. Keďže sa do tejto problematiky vôbec, ale vôbec nerozumiem a chémiu ovládam na úrovni priemerného študenta základnej školy, budem písať trošku polopatisticky, alebo až infantilne. Myslím, že článok tak nadobudne akýsi nový rozmer:P

Kyselina hyalúronová je taký flip (kto chce, nech si to nájde na wikipedii), ktorého máme v tele asi ako dve veľké balenia pracieho prášku. Áno, je to približne 15 kg. Jej význam v tele je veľký, keďže stmeľuje vrstvy tkanív a zabraňuje tak bacilom prenikať cez tkanivo. Zároveň je výbornou zásobarňou vody, ktorú na seba viaže ak sa nemýlim.

Pred niekoľkými mesiacmi bolo dokončených viacero testov, ktoré boli spojené práve s touto látkou. Takže kyselina hyalurónová práve nastupuje na kozmetický trh a podľa slov v reklamách, propagačných časopisoch, internetových servroch zaujímajúcich sa novými trendami v kozmetike ju čaká úžasná budúcnosť. považujú ju za liek, ktorý uvolňuje svaly, vyhladzuje vrásky a robí všetko dobré a nič zlé. Takmer do každého krému sa teraz pridáva (aspoň na nálepku) aj táto kyselinka. Je to úžasný marketingový ťah, ktorý využívajú reklamní mágovia na obalamutenie svojích budúcich, alebo súčastných zákazníkov. V reklame je vždy viac ako polovica výmysel a o zvyšku treba prianjmenšom pochybovať. Viem to, robil som v reklame. Takže, už len z toho vyplíva, že to, čo o tejto tak reklamovanej látke tvrdia nie je celkom pravda. V dnešnom kozmetickom svete už nejde ani tak o to, že kto má aký produkt, ale skôr o to, kto má akých klientov (z pohľadu vernosti k značke), alebo kto má akú reklamu. A tu to platí dvojnásobne.

Keď som sa na túto kyselinu pýtal svojho už vyššie spomínaného odborníka, žačal sa naozaj zo srdca smiať. Ja som si myslel, že som skomolil náazov, ale presvedčil ma o tom, že som to povedal správne. On sa totiž smial preto, lebo ono to s tou kyselinou nie je celkom tak, ako to je v tých reklamách. Je to vlastne niečo také ako keď sa rozhodnete pre kúpu lyží a ste priemerný lyžiar. Dobrý predajca vám predá lyže pre profesionálov a bude vám sľubovať, že sa na týchto lyžiach vaše schopnosti posunú minimálne o tri triedy vyššie. Ten predajca ale chce len predať oveľa drahšie lyže. Viem to, som lyžiar. Amatér nikdy nebude na profi lyžiach jazdiť ako profík, pretože ich nevie ovládať. A takéto lyže treba krotiť. Niečo podobné je aj s kyselinou hyalurónovou. Ona na vyhladzovanie vrások vlastne aj celkom pomáha. Pokiaľ máte 16 rokov a okolo očí máte vrásky o veľkosti 0,nič milimetra, ktoré máte z toho naivného smiechu. Ak už máte rokov viac, dokonca, ak ich máte toľko, že ten krém je určený práve vám, tak si ho nekupujte, radšej si kúpte Niveu za 1,5€ a chodte na večeru s priateľkou. Vám už totiž kyselina hyalurónová nepomôže. Je to kôli tomu, že ona vlastne ani nemá vlastnosti a schopnosť vyhladzovať vrásky, ktoré má dnes priemerná, 35 až 50 ročná žena, pre ktorú je tento krém určený. Kyselina hyalurónová je používaná ako kultivačná zmes pre iné látky, ktoré v spolu reagujú a pôsobia na pleť tak, že sa vrásky vyhladzujú.

Predstavte si, že idete robiť koláč. Kysnutý, makový koláč. Máte všetko potrebné cesto vykyslo vďaka suepr droždiu v rychlokvasnej miske a potom sa upieklo v modernej rúre. A vy by ste všetok úspech koláča pri večernej oslave pripísali jedine tromu super droždiu od babičky. Ale to, že bez múky, rýchlokvasnej misky a hlavne rúry by ten koláč nevznikol vás už nezaujíma. Nie je to tak trošku pritiahnuté za vlasy? Podľa mňa áno. A predstavte si, že kyselina hyalurónová je niečo ako tá rýchlokvasná miska. To cesto na koláč vykysne aj v normálnej miske, ale tam je to lepšie. Tak to je aj z krémami a prípravkami proti vráskam. Bez kyseliny hyalurónovej by ich účinnosť klesla možno o 5%. Ale bez tejto kyseliny, by ich predaj rozhodne nedosahoval také čísla. Veď po zhliadnutí týchto reklám chce určite každá žena "zaručený liek proti vráskam".

Žiadne komentáre: