štvrtok 15. októbra 2009

2x Bravo ekonomika!

Dnes sa na rôznych ekonomických servroch objavili dve zaujímavé správy, ktoré potešia viacerých, ktorí už vo veľkom čakajú na zlepŠenie situácie. Podľa týchto čísel, je jasné, že k zlepšeniu dochádza.

Inflácia v EÚ je na historických minimách. Miera inflácie sa v EÚ stanovuje podľa harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien. Tie určujú mieru inflácie na vstup do eurozóny. Inflácia sa môže rátať aj podľa národnej metódy. Tá je tiež na historických minimách, aj keď je trošku vyššia ako miera inflácie rátaná podľa harmonizovaných indexov. Tento jav je spôsobený tým, že v spotrebiteľskom koši podľa ktorého sa ráta národná metóda je viac položiek, ktoré zdraželi ako v harmonizovanom indexe. Ale v zásade sme na tom ako Slovensko, ale aj ako EÚ veľmi dobre. Pre Slovensko platí, že miera inflácie podľa harmonizovaného indexu je 0,0% a podľa národnej metódy je 0,6% za september. V auguste bola inflácia podľa národnej metódy 1,3%. Za mesiac sme teda zaznamenali pokles o 0,7%. V rámci EÚ ale stále nepatríme medzi krajiny s najnižšiou infláciou. Tú má Írsko (-3,0%), Portugalsko (-1,8%) a Estónsko (-1,7%). Takáto rekordne nízka miera inflácie však môže byť spôsobená aj oslabením domáceho spotrebiteľského dopytu. Je to preto, lebo pre finančnú krízu poklesli firmám tržby a neistá situácia na trhu práce spôspbuje nadmerné šetrenie domácností. Výpadok dopytového inflačného tlaku má za následok znižovanie inflácie, pretože pri znižovaní dopytu po určitom statku logicky klesá jeho hodnota. Ale to nemení nič na tom, že infláciu máme rekordne nízku.

Ďalšia potešujúca správa je rast Dow Jones Indexu. Dow Jones Industrial Average je hlavný americký index. Stalo sa tak potom, čo sa vyhlásili výsledky finančných a počítačových firiem a tie vyhnali hodnotu amerických akcií na najvyššiu úroveň od krachu investičnej banky Lehman Brothers. Aby som bol konkrétnejší tak sa hodnota akcií Bank of America, JPMorgan Chase alebo American experssu sa od 9. marca tohto roku, keď Dow Jones klesol na svoje 12 ročné minimum, viac ako zdvojnásobila. K tomu prirátajme aj 52% nárast hodnoty akcií IBM a Hewlett-Packard. Tak sa stalo, že Dow Jones vzrástol o 130,52 bodu, čo je nárast o 1,3%. Prvý krát od 7. októbra prekročil hranicu 10000 bodov. neskôr skorigoval na 9987 bodov.

Žiadne komentáre: