štvrtok 8. októbra 2009

Únia a jej tajné plány


Pôvodne som chcel napísať recenziu na film Inglorious Bastards, z ktorého som sa práve vrátil. Ale na ňu si budete musieť počkať do zajtra, keďže som práve objavil na nete neuveriteľnú správu o tajných plánoch Európskej Únie.

Správu uverejnil dnes v noci server sme.sk a prebral ju zo včerajšieho vydania denníka The Daily Telegraph s odvolaním sa na tajný dokument, ktorý vzišiel z rokovaní o implementácii Lisabonskej zmluvy.
Denník tvrdí, že EÚ by mala získať právnu subjektivitu, na základe ktorej sa zriadi nová Európska diplomatická služba (EEAS) uznávaná všetkými medzinárodnými inštitúciami a nečlenskými krajinami ako zástupca členských krajín. Podľa denníka únia už naplánovala zriadenie prvých pilotných veľvyslanectiev EÚ v New Yorku, Kábule a Addis Abebe. Celkovo by malo byť vo svete vyše 160 európskych zastupiteľstiev. "EEAS bude potrebovať právny štatút, ktorý jej poskytne právnu subjektivitu a dostatočnú autonómiu, aby mohla vykonávať svoje úlohy," píše sa v dokumente, ktorý podľa The Daily Telegraphu vypracovali krajiny Beneluxu.
Okrem spoločnej diplomatickej služby Lisabonská zmluva zakladá aj ďalšie európske inštitúcie - ministra zahraničia a prezidenta. O vytvorení nových orgánov už začali v utorok za zatvorenými dverami rokovať bruselskí veľvyslanci členských krajín. A to aj napriek tomu, že Česko a Poľsko ešte neukončili ratifikáciu reformnej zmluvy, tvrdí denník.
EEAS má nahradiť zastupiteľstvá Európskej komisie (EK) vo svete. EK tak však príde asi o 1400 zamestnancov.



Žiadne komentáre: