nedeľa 22. marca 2009

Voľby - čo ďalej?


A máme po prvom kole prezidentských volieb 2009. Z prvého kola postupuje súčasný prezident Ivan Gašparovič, ktorý má 46, 71% podporu voličov. Za ním z druhého miesta postupuje opozičná kandidátka Ivete Radičová, ktorá získala krásnych 38,05%. Obaja tak postupujú do druhého kola prezidentských volieb, ktoré bude o 13 dní. A presne o dva týždne uz takto budeme vysedávať doma v jedálni, chlípať kuraciu polievku a rozprávať sa o tom, ako to vlastne celé je. Na túto chvíľu však musíme ešte čakať dlhé dva týždne. Tie však môžu byť viac ako zaujímavé. Tu prinášam zopár prognóz, čo všetko môže meniť výsledky druhého kola prezidenstkých volieb 2009.

František Mikloško a Zuzana Martináková môžu Ivete Radičovej veľmi pomôcť. A to tak, že vydajú prehlásenie, kde odporúčajú svojim voličom voliť v druhom kole Ivetu Radičovú. Je však veľmi nepravdepodobné, že sa tak stane, keďže Mikloško na otázku týkajúcu sa toho, či pôjde voliť v ďalšom kole odpovedal: "Obávam sa, že nepôjdem voliť." Z toho už teda jasne vyplíva odkaz aj pre jeho voličov: Bojkotujte druhé kolo volieb. Na otázku, či otvorene podporí Ivetu Radičovú odpovedal, že "naše svety sú rôzne". Oznámil aj, že svojím voličom nebude diktovať, čo majú robiť. Dúfajme, že majú vlastný rozum. Zuzana Martináková skončila tesne nad hranicou piatich percent. Jej názor na podpru Ivety Radičovej je veľmi zaujímavý, lebo tvrdí že "V štandardných krajinách sa to robí tak, že keď niekto niečo chce, osloví tých ľudí, od ktorých niečo chce, nie naopak." Z toho vyplíva to, že keby ju Iveta Radičová požiadala o podporu, tak by to Martinákova spravila. Alebo aj nie. Osobne som viac naklonený k alternatíve, že Martinákova si s Radičovou sadne na kávu a potom vydá Martináková prehlásenie, že odporúča svojím voličom, aby volili Ivetu Radičovú. Ak si Martináková myslí, že Radičová k nej pribehne na kolenách a so slzami v očiach, aby prosila o jej 5%, ktoré aj tak nemá isté, je na veľkom omyle.

Ostatní kandidáti zatiaľ neprejavili záujem doporučiť svojím voličom niekoho z dvojice Radičová - Gašparovič. HZDS to má ťažké, čaká sa na budúcu sobotu, kde bude zraz strany a prerokuje sa tam aj táto téma. KSS bude mať v pondelok tlačovku na ktorej oznámi čo ďalej. A Dagmar Bollová sa rozhodla, že ona voliť určite nepôjde a svojim voličom nebude dávať rozumy do hlavy.

Radičová teda musí získať viac hlasov, ako Gašparovič. 9% je veľa, ale dva týždne sú dlhá doba. Pokiaľ Radičová trošku zmení prístup a rétoriku, cestu má otvorenú. Do karát jej hrá to, že Fico otvorene podporuje Ivana Gašparoviča. Ľudia čo nemajú radi Fica sa tak môžu vo veľkej miere mobilizovať a cieľ zrušenie Ficovho kandidáta môže byť pre antificovcov veľmi motivačný. Pokiaľ by jej hlasy prenechala Zuzana Martináková, Radičová by mala o 5% viac. Z Mikloškových hlasov pôjde asi veľa ľudí na chatu, a tí čo ostanú sa rozdelia v rovnakom pomere medzi oboch voličov.

Radičovej ale najviac môžu pomôcť dve veci. Prvou sú hlasy ešte nerozhodnutých ľudí, alebo ľudí ktorí prvé kolo odignorovali. Keby sa jej podarilo osloviť týchto ľudí, veľmi by jej to pomohlo. Najviac by jej však pomohlo, keby ukradla nejaké hlasy Ivanovi Gašparovičovi. Pretože jeden hlas od Gašparoviča pre Radičovú tak predstavuje rozdiel dvoch hlasov. A keď takto Radičová prehovorí 80 000 ľudí, voľby má vyhraté. Ďalším faktorom, ktorý môže Radičovej pomôcť je Vladimír Mečiar. V sobotu v noci pri oznámení výsledkov oznámil, že on vie lepšie ako ktokoľvek iný kto je Ivan Gašparovič, kto za ním stojí a aké má praktiky. Je teda možné, že Mečiar ešte nepovedal posledné slovo a že môže Gašparoviča politicky zničiť. Možné to je, pravdepobodné však veľmi nie. Fico totiž drží Mečiara na krátkom špagáte a Fico si nemôže dovoliť také faux pas, že jeho prezidenstský kandidát prehrá druhé kolo volieb iba preto, že si jeho koaličný partner pustil jazyk na špacír. Takž Mečiar bude zrejme celý čas ticho.

Zaujímavo sa sledujú vystúpenia oboch prezidenstkých kandidátov. Radičová, to trošku pokašľala s tým, ako chce ona vnášať kultúru a pokoj do politiky. Je to síce krána myšlienka, len Gašparovič je teraz pokojný, lebo vie, že Radičová na neho nevytiahne Gaulidera, alebo iné záležitosti. Preto sa jej nebojí tak, ako sa jej bál pred zopár mesiacmi. Dnes bol v TV Markíza uvoľnený, vtipný, kľudný. Naozaj, zodpovedne môžem prehlásiť, že dnes bol lepší ako Radičová. Tá je na takého súpera až príliš pokojná a kultivovaná a to môže byť trocha kontraproduktívne. Takže keby mala Radičová trošku menej slušnosti a keby sa jej Gašparovič začal opať báť a zasekával by sa, tak by tu bola opäť ďalšia možnosť, ako môže Iveta Radičová vyhrať voľby.

Žiadne komentáre: