pondelok 16. marca 2009

O Ferim a voľbách týchto a minulých


Feri to v Slovenskej politike nemá na ružiach ustlané. V posledných prezidentských voľbách skončil na celkom úspešnom zemiakovom mieste. Mal vtedy niečo málo nad sedem percent. Teraz sa o to pokúša opäť. Nezastrešuje ho síce strana, ktorú toľké roky vytváral, ale nová strana, platforma KDH. Volá sa KDS, teda Konzervatívny Demokrati Slovenska. Sú to vlastne ľudia, ktorý odišli z KDH, lebo po tom, čo tam Hrušovský napáchal to už nemohli vydržať a chceli sa osamostatniť. Ich politické názory sa presne zhodujú s názormi KBS a Vatikánu. Ako strana v parlamentných voľbách majú šancu. Hranicu 7% by mohli prekonať. Voličská základňa sú príbuzní členov a samozrejme veriaci ľudia, ktorí vyznávajú aj v živote a aj v cirkvy určité konzervatívne zásady, kňazi, biskupi a mníšky. A tých nie je málo.

Mikloškova volebná základňa je pomerne stabilná, aj teraz má v posledných prieskumoch okolo 7%. Dokonca je na treťom mieste s náskokom 2,9% pred štvrtou Martinákovou. Problém, ktorý ja vidím v kandidatúre pána Mikloška je v tom, že vďaka nemu nemôžeme mať poriadného prezidenta. Sám pán Mikloško má už zenit za sebou. Aj napriek tomu nechem nijakým spôsobom začierňovať jeho prácu či minulosť. Je to človek, ktorý si zaslúži úctu a obdiv. Ale na prezidenta jednoducho nemá. To si mal uvedomiť už minulé volebné obdobie a mal prenechať svoje hlasy Eduardovi Kukanovi. Tak by sa stalo, že do druhého kola by potom postúpil namiesto Gašparoviča Kukan a tam by sa potom rozhodovalo medzi Kukanom a Mečiarom. A to by bola jasná voľba a Mečiar by prehral tak, že by z politiky odišiel nadobro. Tak ešte stále trčí v koalícii a Kukan prehral s rozdielom 0,19%. Keby mal o zopár sto hlasov viac, dnes je všetko ináč. Mečiarovi a ani Gašparovičovi by ani nenapadlo kandidovať. SMER a ani žiadna iná z koaličných strán by nemala reálneho kandidáta na prezidenta a tak by postavila niekoho, ako je Melník, ktorý má momentalne 2,3 %.

Teraz je však situácia vážnejšia. Mikloško môže zamiešať karty, a to tak, že určitá časť jeho voličov by volila Ivetu Radičovú, keby on nekandidoval. Tak by mala Radičová viac hlasov a teda aj reálnu šancu urobiť niečo s Gašparovičom. Teraz je všetko otázka posledných dní kampane. Gašparovič má po dnešnom dni niečo cez 52%, čo mu stačí na zvolenie v prvom kole. A to sa stať nemôže. Do drhého kola musí ísť Iveta Radičová a Ivan Gašparovič. Len tak je šanca, že Gašparovič prehrá. Veď, kto by chcel za prezidenta človeka.... (bojím sa napísať pravdu, lebo to môže byť urážka verejného činiteľa).

Žiadne komentáre: