štvrtok 12. marca 2009

Cooking History


Pred chvíľkou som sa vrátil z kina. Už zopár týždňov som túžobne čakal, kedy sa bude premietať film, na ktorý som tak dlho čakal, a dnes sa mi to splnilo.

Je to dokumentárny film, ktorého otcom je slovensku relatívne málo známy dokumentarista Peter Kerekes. Cooking history, v slovenskom preklade Ako sa varia dejiny je zaujímavým pohľadom na vojnové časy v Európe. Film zaznamenáva časy od druhej svetovej vojny, cez konflikt na Balkáne, až po vojnu v Čečensku. Vo filme je zmapovaných šesť vojnových konfliktov, počas ktorých zahynulo (aspoň podľa internetu) 60 361 024 ľudí. Počas 88. minút uvidíte desať receptov. Každý recept má svojho kuchára. Každý kuchár ma svoj neopakovateľný príbeh. Jednotlivé sekcie varenia, rozhovory s kuchármi, ako aj ich názory sú výborne zostrihané a vytvárajú tak často dojem konfrontácie názorov. Najlepšie to bolo vidno pri otázke, ktorá smerovala Chorvátskemu kuchárovi a dvom Srbským kuchárkam: Varili by ste pre Srbov/Chorvátov? Chorvát odpovedal, že toľko peňazí na svete nie je a Srbky že áno, že s tým nie je problém, a že im aj varili.

Réžia v podaní Petra Kerekesa, ktorý má za sebou viacero ocenení, je naozaj úžasná. Obrazy ktoré vo filme vytvoril sú neopakovateľné. Kuchári sú vo svojom prostredí, ktoré ich vystihuje, charakterizuje a dotvára to neopakovateľnú atmosféru celému filmu. Výprava bola preto určite náročná, ale výsledok sa jednoznačne oplatil. Vidieť starú Rusku, so striebornými zubami ako vo svojej ušumelej kuchynke varí palacinky s mäsom je naozaj záber na nezaplatenie. A tu sa už dostávame ku kamere, bez ktorej by obraz nevznikol. Tú mali na starosti Mark Rimmer a Jaromír Kalina. Svoju prácu odviedli viac ako výborne. Zábery vo filme sú spravene s obrovským citom pre detail a pre zvýraznenie situácie ako takej. Nie sú pri záberoch žiadne rušivé prvky, nie je tam nič extravagantné. Je to presne také, aké to má byť.

Vo filme diváka asi najviac zaujme to, že akonáhle sa skončí nejaký príbeh, uvedie sa recept na prípravu jedla, ktoré varil určitý kuchár. Ale nie je to normálny recept, pre dvoh až piatich ľudí. Jedná sa o recept pre 120 000 ruských okupantov alebo recept na chlieb, ktorý zabije 200 nemeckých vojakov.

Celkovo hodnotím tento film viac ako pozitívne a som veľmi rád, že sa natočil pod taktovkou Slováka, a že je taký, aký je. Dúfam, že sa mu podarí získať čo najviac ocenení, lebo si to právom zaslúži.

Žiadne komentáre: