štvrtok 19. marca 2009

Podmorské fotografie













V čase volebného moratória som odmietol riešiť články o prezidentských kandidátoch a tak prinášam článok o zaujímavej vernisáži fotografií uznávaného podmorského fotografa Noama Kortlera. Už teraz Vás upozorňujem, že ak sa plánujete tejto výstavy zúčastniť, s prípravou músite začať na Slovensku. Najprv si musíte zohnať ubytovanie a nejaký spoj do mesta Eilat, ktoré sa nachádza v Izraeli. A potom si musíte spraviť menší potápačsky kurz. Prečo? Pretože sa jedná o jednu z najzaujímavejších expozícií na svete. Fotografie podmorského sveta sú umiestnené pod morskou hladinou.

"Chcel som urobiť niečo netradičné" hovorí Noam Kortler. "Svoje snímky som zvyčajne premietal v galérii na stenu. Bytostne mi však chýbalo more." Teraz sa mu podarilo vytvoriť to, po čom celý život túžil. Určite potvrdíte, že zaujímavý nie je len nápad, ale aj technické prevedenie. Tlač bola robená na tlačiarni HP Scitex FB 7500.















Scitex je označenie pre veľkofmátovú tlač, ktorá má pohľadovú vzdialenosť vačsiu ako 2 metre. Keď sa na ňu pozeráte z blízka, vidíte nekvalitnú tlač. So zvyšujúcou sa vzdialenosťou však kvalita stúpa. Táto tlačiareň je zaujímavá aj v tom, že okrem papiera, bannera, mashu či fólie dokáže potlačiť aj pevný materiál, ako je plast, plexisklo, lexan či alugbond. Fotografie Noama Kertlera boli potlačené na biely bublinkový plast. Je to väčšinou 3 - 10 mm hrubý biely plast, ktorý má vo vnútri bublinky. Je teda dostatočne ľahký na to, aby a vode plával. A to, aby neplával na hladine, je na výstave riešené nylonovými lankami, ktoré sú ukotvené na dne mora kovovou platničkou, ktorá je zahrabaná do piesku a je teda prakticky neviditeľná. Pri prezeraní podmorských fotografií pod morom vzniká teda dojem, že fotografie sa len tak vznášajú vo vode Červeného mora.

Kvalitná technológia je základ úspechu. Bez kvalitného nápadu však aj tá najkvalitnejšie technológia zapadne prachom. Noam Kortler to využil na 100%. Mal nápad a technológiu mu poskytlo HP. Teda, môžme uvažovať takto. Kortler mal fotky a nápad, HP poskytlo technologycké riešenie, a má neuveriteľnú reklamu. Good deal nie? :)

Žiadne komentáre: