streda 8. októbra 2008

Rusko je v rozklade


Rozckvitali jablani i gruši.... Tento začiatok Ruskej piesne Katusha už nie je celkom pravdivý. Po piatku a hlavne po pondelku majú ruské jablká a hrušky trpkú príchuť. Taký pokles akcií nezaznamenali na Moskovskej burze už roky. V pondelok museli obchodovanie predčasne zastaviť zo stratami 5%.
Boris Medvedev sa rozhodol podporiť ruskú ekonomiku sumou 36 miliárd dolárov. Otázka je, ako pomôže takej krajine ako Rusko 36 mld. dolárov, keď USA nepomohli vládne intervencie v hodnote 700 mld. dolárov. Zároveň ani nespomínam to, že Federálna Banka USA intervenovala takmer každý deň pred schválením, záchranného plánu sumou väčšou ako 700 mld. dolárov.

Samozrejme, Rusko nie je v takej ťažkej kríze ako je USA. Preto stačí menšia vládna pomoc, ale na druhej strane, kto vie, v akej kondícií bude táto krajina o zopár mesiacov. Cena ropy klesá na dlhoročné minimá. To Rusku rozhodne nepomôže, vzhľadom k tomu, že jeho ekonomika je dosť závislá na vývoze čierneho zlata a zemného plynu.

Tieto dôvody klesajúcej ceny ropy však neznamenajú, že Rusko stráca svoju silu. Myslím si, že to je práve naopak. Putinova bábka Medvedev bude svojho premiéra určite počúvať a Gazprom, kde sú opäť ľudia blízky Putinovi určite vymyslí niečo, čo lídrom krajín EÚ prinesie ďalšie vrásky na tvárach. Stačí mierne obmädziť dodávky ropy a Rusko má čo chce. Pokiaľ lídri EÚ nezakročia, stane sa jednoduchá vec, známa každému s podpriemerným ekonomickým vzdelaním. Dopyt sa meniť nebude, ale ponuka klesne. Tým pádom cena ropy stúpne. Ale je toto riešenie Ruskej krízy?

Žiadne komentáre: