utorok 14. októbra 2008

Kopi Luwak


Toto exotické slovné spojenie, Vám asi nič nehovorí. Možno naozaj zažratým kávičkárom. Kopi Luwak je totiž druh najexotickejšej, najkvalitnejšej a samozrejme najdrahšej kávy na svete. Kopi znamená v jazyku domorodcov káva a luwak je zvieratko ináč známe aj ako cibetka (lat. Paradoxurus hermaphroditus). Jedná sa o malú, 3-5kg mačkovitú šelmu žijúcu vo Vietname a na Indonézskych ostrovoch Jáva a Bali. A čo má toto zvieratko spoločné s touto kávou? Naozaj všetko.

Cibetka je vďaka svojmu výbornému zraku a čuchu nočný všežravec, ktorého obľúbenou pochúťkou sú dozreté zrná káv arabica a robusta. Plody kávy pripomínajú malé čerešne. Cibetka ich zje, ale jej tráviaci systém, dokáže spracovať iba prvé dve vrstvy bobúľ. Cez tretiu vrstvu sa do kávového zrna dostanú enzýmy a vytvárajú tak neopakovateľný proces fermentácie kávy. Enzýmy štiepia bielkoviny na jednoduchšie bielkoviny a tie reagujú počas praženia s karbohydrátmi a cukrami, čo vytvára neopakovateľnú chuť kávy. Ešte pred pražením sa však musia zrná vyzbierať z trusu týchto živočíchov, očistiť sa od tretej vrstvy. Vďaka nepriepustnej tretej vrstve sa trus nedostane do kontaktu so samotným zrnom kávy. Zaujímavosťou je, že cibetka si vyberá len tie najkvalitnejšie zrná, čo zberači nie vždy dokážu. Teda káva je naozaj kvalitná.

Káva má zemitú vôňu, ťažké telo a sladkú, čokoládovo-karamelovú a zároveň korenistú chuť s miernym náznakom zatuchnutej chuti, je sirupovitá s unikátnou arómou.

Túto jedinečnú kávu si môžete dať najbližšie podľa mojich zistení v pražskom hoteli Four Seasons. Šálka tohto skvostu Vás bude stáť rovných 600 českých korún. O niečo lacnejšia možnosť je však kúpiť si túto kávu. V špeciálnej ponuke ju má napríklad reťazec Metro, ktorý má v ponuke 250g balenie za nejakých 3000 SK. Samozrejme, že sa dá objednať aj cez internet, ale pozor! Ponuka tejto jedinečnej kávy je značne obmedzená, keďže sa jej ročne vyrobí len 500kg!!!
Takže hor sa na kavej! :P

Žiadne komentáre: