utorok 14. októbra 2008

Opäť kríza a jej príčina

No, nejak sa mi to tu s tými príčinami o vzniku krízy premnožuje... :) Asi tu dám nejakú anketu, aby ste si vybrali tú, ktorá z týchto príčin sa Vám zdá najpravdepodobnejšia. :P

Ale, back to bussines, ako si teraz hovoria makléry na Wall Streete (čítaj: Vól Stríťe). Akcie a Dow Jones nám v USA krásne stúpajú, ale v skutočnosti kým to tam stúpa, nám Kríza klepe na dvere. Preto som opäť raz rozmýšľal a surfoval a čítal, aby som napísal o ďalšej možnosti vzniku krízy. Myslím, že je to systém revolvingových úverov a opäť sú to morálne hodnoty (na ktoré teraz tak často poukazuje Vatikán) v podobe chamtivosti tento raz.

O revolvingových úveroch písať nebudem, pretože o nich tak veľa neviem. Ale niečo som naznačil v predošlom článku. Chcem pisať o chamtivosti.

Je jasné, že každý finančník má dve vlastnosti. Je hamižák a vyzerá vždy výborne. Táto prvá vlastnosť logicky separuje ľudí míňajúcich a ľudí šporiacich. A práve tí šporiaci sú predurčený na to, aby vládli tomuto svetu. Nie preto, aby pre štát nazbieral peniaze, ale preto, aby tie prachy nazbierali pre seba. A tak chcú zarábať čo najväčšie prachy. Keď chcú mať veľa prachov, potrebujú mať veľa hypoték a úverov. Keď chcú mať ľudí, ktorý od nich zoberú úver, potrebujú mať firmu, ktorá im to zabezpečí (tzv. finančný poradcovia) a tej firme je jedno komu tú hypotéku dá, základ, aby ju predala a mala z toho provízie. Tak sa teda stalo, že hypotéky sa dávali aj bezdomovcom. A u neho bolo jasné, že u nemá šancu splatiť. A keďže je bezdomovec, nemá ani nič, čo by mu mohol zobrať exekútor. A tak banky robili obchody, tvárili sa, že všetko je okej, že všetko je kryté hodnotami, a že nenastane problém. Neuvedomili si však, že reálne hodnoty v Amerike už vlastne neboli, pretože keď máte na dom uvalené tri hypotéky, tak to nepredstavuje reálnu hodnotu, z ktorej potom môže banka čerpať financie na prípadné splatenie nesplatenej dlžoby. Tak boli teda vytvorené fitívne hodnoty. Tie predstavovali svojím spôsobom okrášlený, namaľovaný a objemovo nafúknutý súbor reálnych hodnôt, ktoré vlastne neexistovali.

A potom sa prišlo na to, že vlastne ten problém tu je, keďže peniaze ktoré požičali neboli podložené žiadnou hodnotou. Pretože hodnoty fiktívne, umelo vytvorené bankármi padli. A keď už po krachu fiktívnych hodnôt neostali hodnoty reálne, ktoré mali byť ako tmel na tie fiktívne, tak sa všetko logicky zrútilo ako domček z karát, pretože základné stĺpy uverov boli podkopané fiktivitou, klamstvom a chamtivosťou.

Takže vlastne ďalšou príčinou tejto krízy sú ľudia z top manažmentu banky. Ľudia, ktorí skutočne stoja za tým bankovým systémom a pod rúškom finančnej istoty, stability a pomoci ľuďom si napchávajú vrecká dolármi, pretože ich chcú mať stále viac, aby mohli stále viac vládnuť.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

dobry start