streda 30. apríla 2008

OH v Pekingu už o 100 dní!!!


Čo nám tieto hry prinesú? Určite veľa pozitívnych, ale aj negatívnych pohľadov a myšlienok. Nám Slovákom možno opäť zvýšia naše národné ego. Predpoklady sú také, že v Pekingu sa predstaví 50 slovenských športovcov, čo je o 14 menej, ako pred štyrmi rokmi v Aténach. Aj napriek tomu, sa môžeme tešiť na zaujímavé súboje hlavne na vode, ale aj na strelnici. Číňania sa určite nedajú zahanbiť a budú sa snažiť z atletických, akrobatických a šermiarských disciplín vyťažiť čo najviac.
Určite sa o 100 dní večer oplatí zapnúť si STV3, ktorej začiatok má byť zároveň aj začiatok olympiády v Pekingu. Očakávam dychvyrážajúce otvorenie hier s množstvom čínskych symbolov, drakov, vlajok a ohňa. Na druhej strane, to všetko môže slúžiť ako propaganda ich režimu.
Čína by si nikdy nedovolila pozvať medzinárodných lídrov a tisíce návštevníkov z celého sveta na to, aby ukázala svoju silu a moc. Ale teraz sa im na to ponúka jedinečná možnosť. Pod rúškom OH prezentovať Čínu ako takú. Problém je však v olympijskej charte, presnejšie v jej článku článku 51.3., kde sa doslova píše, o zákaze „demonštrácie politickej, náboženskej či rasovej propagandy v akýchkoľvek olympijských zariadeniach, objektoch či arénach“. Otázka teda nestojí tak, ako bude prebiehať otvorenie OH hier v Číne, ale ako sa na to budú pozerať hlavy štátov, médiá a v neposlednom rade aj diváci. A ako si to Čína obháji. Tak či tak, určite sa je na čo tešiť. Keby sa krása hier posudzovala podľa krásy štadiónov, Číňania by mali najkrajšiu olympijádu na svete. Teda, aspoň podľa mňa...:)

Žiadne komentáre: