piatok 25. apríla 2008

Kalokagatia a zmysel olypijskych hier

Kalokagatiu vymysleli uz stari Greci v obdobi bojov Sparta vs. Ateny. Spartania vtedy uprednostnovali telesne zdatnych bojovnikov, ktori maju aj vlastny rozum a aj ho pouzivaju. Tak vznikla kalokagatia. Doraz na jednotu tela a mysle. Dnesny sportovci sa toho drzia tiez, aj ked mozno netusia, co kalokagatia je. Potrebuju byt telesne neuveritelne silny a musia byt aspon natolko inteligentny, aby dokazali pred novinarmi povedat suvetie.
Priblizne 10 000 sportovcov, ktory sa budu tento rok prezentovat na olypijskych hrach v Pekingu, vsak musia zabudnut na kalokagatiu. Rozum si totiz musia nechat pred Cinskymi hranicami. Ak si ho so sebou nahodou zoberu, a pouziju ho, moze sa stat, ze im potom nebude umoznene pouzit silu. V pripade, ze si rozum prinesu, ale nepouziju ho, pomahaju legitimizovat praktiky rezimu, ktory je za pouzivanie rozumu schopny zabijat.
Vznikla tak patova situacia. Pouzivat svaly a potvrdit tak hrozy Cinskeho rezimu, ticho suhlasit so situaciou v Tibete, alebo pouzit rozum a nemat moznost pocut hymnu svojho statu pri vesani statnej vlajky. Je to ako vybrat si medzi ciernou a este cernejsou.
Olympijske hry by mali byt odou na mier, pokoj a priatelstvo medzi viac ako 200 narodmi, ktore sa OH zucasnia. Nie som si vsak isty, aky punc dostanu tohtorocne hry. Ich popularita rastie zo dna na den, ale nie tak, ako to bolo pred 4 rokmi v Atenach, alebo 8 rokmi v Sydney. Zoberme si uz len situaciu z Francuzska, ked sa zhasla olympijska pochoden! V celej doterajsiej historii OH ohen zhasol oba dva krat. Aj to bolo preto, lebo boli zle poveternostne podmienky. Prvy krat to bolo koli dazdu a druhy krat koli vetru. Treti krat, to zavinil clovek. Dokonca tri krat po sebe. Pochoden uz teda zhasla dovedna sest krat. Z toho 3 krat v Parizi v priebehu niekolkych hodin. Pochoden nesprevadzaju ludia s ovaciami, ale s mnozstvom protestov.
MOV dlho zvazoval umoznenie OH v Cine. Napokon sa tak rozhodol, s odovodnenim, ze v Cine v case priprav, bude tichy, predolympijsky mier a v case hier, bude vsetko OK. Nevyslo. A to sme este necele 4 mesiace pred hrami! MOV si zrejme neuvedomil, ze Cina moze zneuzit tuto krasnu sancu prezentovat mier a pokoj v celom svete na osobnu propagandu svojho zvrateneho rezimu.
Ako velky fanusik tychto hier, som smutny ze to takto zatial vyzera. Protesty, skandaly, bojkot Francuzskych tovarov a mozny bojkot hier zo strany europskych politikov tu bol naposledy pocas OH v Moskve a pred tym v Berline. Teraz sa to moze stat po dlhych desatrociach opat. OH este ani nezacali, a uz to s nimi nevyzera ruzovo.
Pokoj, mier a cestnost pri sutazeni. Zmysel hier. To je to, co tohtorocne hry zrejme nebude charakterizovat. A to sa este neprevalili dopingove skandaly.

2 komentáre:

Livusha povedal(a)...

Pútavé...
...až takýto prehľad o olympijských hrách žiaľbohu nemám, takže si určite rada prečítam nasledujúce články.
Keď si však začínam uvedomovať všetky fakty a súvislosti okolo toho všetkého, zdá sa, že tento rok to bude vážne zaujímave ! :D
Veľa zdaru a teším sa na ďalšie ,,infos" !

Matus Bily povedal(a)...

Ja v tom prehlad nemam tiez:P ale velmi ma tato tema zaujala, tak sa jej venujem:) predchadza tomu vsak zopar hodin zhanania informacii, ale je tu zaujimave:P