streda 20. októbra 2010

Keď vášeň vystrieda rozum a srdce je pri tom ticho

Alebo o tom, ako na to, keď vášeň vo vzťahu končí.

Vášeň je ako šampanské. Najprv je správne vychladené, všade samé bublinky. A potom postupne oteplieva, bublinky sa vytrácajú. Šampus stráca ostrosť, iskru a chuť. Tak to je aj vo vzťahu. Vášeň postupne vyprcháva. Na začiatku jej je veľa, potom postupne menej. Pokiaľ na začiatku nie je žiadna, myslím, že to je problém. Vášeň je na začiatku veľmi podstatná. Strháva bariéry:).

Postupne, ako vášeň vyprcháva, tak ju strieda stereotyp. Stále tam može byť láska, lebo tá dokáže existovať aj bez nejakej extra dávky vášne. Ale tak či tak, vášeň je podstatná. Často sa pri tom stáva, že pokiaľ zo vzťahu vyprchá vášeň, tak to vyzerá tak, že končí aj láska a potom končí aj vzťah. Vtedy je potrbné vymyslieť niečo, čo tú vášeň obnoví. Šialený víkend niekde na horách, alebo hocikde inde. To dokáže naozaj pomocť. Vášeň strieda rozum, srdce je ticho, lebo si myslí, že keď nie je vášeň, tak nie je láska. Rozum vtedy velí ukončiť to trápenie. To ale nie je celkom správne rozhodnutie podľa mňa, je potrbné zapnúť rozum a porozmýšľať nad tým vzťahom. Jasne a prgmaticky. Čo mi ten vzťah dáva, čo dávam do toho vzťahu ja. Čo som do toho vzťahu vložil, ako by asi vyzeral rozchod, nakoľko by bol bolestný. Nakoľko, by strata partnera ovplyvnila moj a partnerov život.

Po zodpovedaní na tieto, alebo podobné otázky by vám malo byť jasné, čo so vzťahom. Či sa pustiť do jeho záchrany, alebo ho pustiť k vode. Je to ťažké rozhodnutie, ale niekedy pomáha. Údajne pomáha aj načúvať svojmu vnútru a ono vždy napovie to, ako to má byť. Údajne v ždy napovie správne, aj keď na začiatku sa to rozhodnutie može zdať čudné, časom by ste mali prísť na to, že rozhodnutie počúvať vnútorný hlas bolo to správne rozhodnutie.

Podstatné je aj to, že vo vzťahu sú dvaja. Nielen jeden. Dvaja sa v ňom stávaju jednou bytosťou, jeden sa v tom druhom stratí. A druhý sa stratí v tom prvom:). Preto na jeho budovaní sa podieľaju obaja. Na jeho rozvoji tiež, na jeho konci vačšinou len jeden, a to je to hnusné. Rozprávajte sa o tom s partnerom, nechajte si poradiť od priateľov, odborníkov. Vzťah dvoch ľudí, ktorý ale reálne drží nad vodou len jeden z partnerov nemá význam. Jeden človek len ťažko unesie náklad, ktorý sa má rozložiť medzi oboch. OK, može na seba zobrať vačšinu, ale nie všetko. A aj s tou vačšinou neprejde dlhú cestu.

Nech Vás vášeň nikdy neopúšťa!!! :)

1 komentár:

Janka povedal(a)...

Matusko, Majulik mi dala otkaz na tvoj blog a musim povedať klobuk dole....:)

Janka Pasta P.