streda 23. mája 2012

Dane, dane, dane

Už pred voľbami 2012 kolovala po Facebooku fotka Benjamina Franklina s jeho svetoznámym výrokom, že na tomto svete sú len dve istoty - dane a smrť. Fico vyhral voľby sloganom, že ľudia si tie istoty naozaj zaslúžia. Na základe toho prípadu môžme vidieť, čo si Fico o svojich voličoch myslí.

Bolo jasné, že rovná daň, ako ju poznáme doteraz bude príchodom Červených khmérov prekopaná od základov. Bohužiaľ, vyzerá to tak, že to pravda aj bude. Naposledy, keď sa táto téma otvárala, tak nás od toho zachránil milovaný pravicový zlepenec. Teraz je ale všetko v rukách Jeho, pretože Kažimír, ktorý ani nevie o čom sú grafy, sami uznáte, ako minister financií za veľa nestojí. Takže naším koaličným poslancom ešte ani nezaschol štempeľ v poslaneckej knižke, už si otvárajú ústa o daniach. Vec veru komplikovaná, mnohí tomu samozrejme nerozumejú. Tak sa na to trošku pozrime.

Fico potrebuje za veľmi krátke obdobie ušetriť veľmi veľa peňazí(konkrétne 1,5 miliardy €) . Tie musí ale získať ináč, ako obligátnym zvýšením DPH o jedno, poprípade viac percent, pretože sa zaprisahal všade, kde sa len dalo, že prijímať úsporné opatrenie zvyšovaním DPH sa odrazí na najchudobnejších vrstvách spoločnosti a on toto veru nedopustí, poprípade, že usporiť 1,5mld sa dá aj bez zvyšovania DPH. Takže namiesto DPH sa zrejme budú zvyšovať iné dane. Najprv sa šepkalo, teraz sa už verejne hovorí o zvýšení dani z príjmu na 21 percent, alebo zavedení progresívneho zdaňovania (o ktorom som písal pred dvoma rokmi TU) a dokonca sa hovorí aj o vkladoch v bankách.

Zdanenie miezd na úrovni 21% do mzdy 2750€ a tie vyššie zdaňovať sumou 25% je podľa viacerých odborníkov nie správne riešenie. Odborníci vyrátali, že táto forma zdanenia by mohla do rozpočtu priniesť nejakých 400 miliónov €, ak pôjde všetko tak, ako má. Tých chudobnejších to bude stáť nejakých 8€ mesačne a tých s vyššími prijímamy to výjde na niekoľko desiatok EUR mesačne. Nevýhodou celého toho systému je, že keď sa tí bohatí naštvú, tak si svoje zárobky vymyslia ináč. Nechajú si ich vyplácať ako odmenu z dividend (tá sa nezdaňuje), prejdu so všetkým do daňových rajov a podobne. Tí chudobnejší budú mať ešte údajne vyššiu odpočítateľnú položku na dani, a tak niečo ušetria. Ale tak či tak, všetko si nakoniec odnesie stredná vrstva obyvateľov. Ktorý nemajú možnosť pracovať so svojou mzdou, alebo nevedia ako. Optimálne riešenie by bolo plošne zvýšiť rovnú sadzbu dane z príjmov a pre najnižšie príjmové skupiny zvýšiť počet odpočítateľných položiek. Tak by chudobní v konečnom dôsledku vyššie dane neplatili a tí bohatší by si povedali, že to jedno, dve percentá naviac prežijú. Tento systém ma ďalšiu nevýhodu v tom, že tých, čo na sebe pracovali, ktorý často po nociach, dňoch makali, aby sa raz mali dobre ide Fico vytrestať na daniach...

Tu mi príde logické spomenúť možnosť degresívneho, alebo ináč regresívneho zdanenia. Je to teoretická platforma daňového systému, ktorá bola uplatnená v praxi v nejakej časti Švajčiarska v rokoch 2006-2007, kým švajčiarskí komunisti nepodali žiadosť na ústavný súd a ten im vyhovel. Ale podľa mňa, je to ten najlepší systém zdaňovania. Degresívne, teda klesajúce zdanenie je o tom, že čím ma človek vyššie príjmy, tým platí nižšie dane. Je to hodne motivujúci systém pre ľudí. Zároveň sa zvyšuje efektivita pri vyberaní daní, pretože pri progresívnych modeloch sa každý snaží ukryť svoje zárobky, kdežto pri degresívnom zdanení sa ich každý snaží legalizovať, aby sa mu znížila sadzba dane. Tento systém ľudí naozaj motivuje a tak by sa Ficovi splnil sen a každý na Slovensku by bol možno raz milionár. A aj napriek tomu, že by sme platili naozaj minimálne dane, do štátnej pokladne by prúdilo veľa eúr. Tu je potrebné napísať to, že zákon degresívnu daň umožňuje, dokonca ju máme zavedenú aj my, aj keď je o tom každý ticho. Je to napríklad na benzíne, cigaretách, alkohole. Daň z týchto komodít je vyššia ako daň z príjmu a teda tvorí väčšie percento spotreby u chudobných, ako u bohatých, (teda človek s nižším príjmom minie na tieto veci napr. 10% zo svojho príjmu, naopak bohatý človek minie len 2%) tým pádom viac dopadá na nižšie vrstvy.

Najnovšia perla sa ale objavila v médiách pred pár hodinami. Fico sa chystá zaviesť bankovú daň. Táto daň je v tom, že banky odvedú tento rok na štátne účty 25 miliónov eur a budúci rok to bude rovno 100 miliónov. A aby toho náhodou nebolo málo, tak Fico si od nich ešte zoberie 50 miliónov tento rok. A čo spravia banky, keď im niekto siahne na zisk? Zisk ináč rádovo v stovkách miliónov eur, ktorý požadujú majitelia? No aby im zisk neklesol, tak samozrejme, že zvýšené náklady prenesú pekne cent po centíku na klientov banky. Stúpnu poplatky za vedenie účtu, za finančné transakcie... Zároveň banka nemá problém presunúť niektoré operácie do zahraničia, čím sa vyhnú plateniu tejto dane. A tí majetnejší si pekne povyberajú svoje peniaze a pôjdu aj s nimi tam, kde im dajú lepšie podmienky. Pretože 1% z 10€ nebolí tak, ako 1% z 10 000€. V konečnom dôsledku sa opäť stane to, že tí, ktorí to podľa Fica budú platiť, tak to platiť nebudú. Budú to v konečnom dôsledku platiť jeho voliči. Ktorý si myslia, že je spasiteľ presne tak, ako si to pred 15 rokmi mysleli o Mečiarovi. Pred nejakým časom som čítal na nejakej diskusii príspevok o tom, ako sa nejaké média po voľbách pýtali nejakej babky, že koho volila.Fica. Prečo? Pretože tak budú platy vysoké a ceny nízke... a chudák pani, že si určite doteraz v jednoizbovom bytíku niekde v petržalke chlípe studenú kávu, štopká ponožky a nedočkavo pozerá na 25 ročnej telke správy, že kedy to už konečne bude lepšie... No milá pani, máte môj obdiv....

Žiadne komentáre: