pondelok 16. mája 2011

Prečo sú muži necitliví a sebeckí?

Dnes som od istej nemenovanej osoby (nech sa volá Lucia) dostal otázku na telo. Prosím ťa, vysvetli mi, prečo sú chlapi necitliví a sebeckí niekedy... keď človek potrebuje podporu z ich strany a oni mu to ešte sťažia... aby sa to už úplne skomplikovalo...:( takto znela správa od Lucky. Keďže k nej mám veľmi blízky vzťah, sľúbil som, že podám vyčerpávajúcu odpoveď. Ale tá neprichádza. Takže si myslím, že sebeckí a necitliví určite nie sme:)

Je veľa dôvodov, prečo môže mať žena pocit, že sa k nej muž správa necitlivo. On to tak vnímať ani nemusí, lebo možno dopredu vie, čo a ako spraví, možno to, čo sa žene zdá sebecké teraz, bude o týždeň prejavom citov a lásky. My zvykneme rozmýšľať viac dopredu niekedy. Máme nejaký plán a za ním ideme. A ženám ho buď neoznámime, alebo ho oznamuje per partes. A tam môže vzniknúť tento pocit. Ale niečo mi našepkáva, že toto Luckin prípad asi nebude.

Možno sme sebeckí a necitliví preto, lebo chceme chrániť tú ženu a seba od niečoho, čo dopredu vieme, že sa dobre neskončí. Možno žena niekedy príliš všetko analyzuje a príde na to, že ja som voľná a chcem vzťah, on sa tvári že mu nie som ľahostajná a prejavuje o mňa záujem. V žene tak stúpne prejav rôznych citov k mužovi. Ten sa po určitom čase preberie z prvotného ošiaľu keď je ako mechom buchnutý a začne konečne rozmýšľať hlavou a nie penisom. A príde na to, že vzťah s tou holkou si vlastne ani nevie predstaviť. Nejakým spôsobom niečo vymyslí a žene to oznámi. Tí, ktorí radi trpia to vyriešia pri osobnom stretnutí. Tí prezieraví zatelefonujú, lebo si myslia, že to je zlatá stredná cesta. Tí, ktorí očakávajú nepríjemnú odpoveď spojenú s rôznymi typmi vyhrážania pošlu mail - ten sa dá najľahšie blokovať a najľahšie sa odklikne ako prečítaný. Tí, ktorým je to jedno, pošlu sms - 160 znakov im väčšinou postačí. Správy toho typu zvyknú končíť obligátnym vyjadrením túžby, že ostanete priatelia, pričom tomu ani sám muž neverí a vo väčšine prípadov aj dúfa, že sa už nikdy nestretnete, lebo sa desí tej scény, ktorá by nasledovala:).

Možno to máme zakódované v našich génoch tú necitlivosť na sebeckosť. Veď po celé stáročia boli muži tí drsní lovci a bojovníci, ktorý keby boli citlivý, tak by neublížili ani muche, ženy by pomreli hladom ale pred tým, by ich zajali do otroctva necitlivý bojovníci susedného kmeňa. Sebeckí sme možno tiež z historických príčin, keď sme sa snažili nahanobiť čo najviac rôznych statkov na zabezpečenie rodiny. Od lovenia mamutov, z ktorých boli stany, kože na oblečenie, tetivy na luky, hroty na šípy a plno jedla sme svoje potreby zvýšili na jedlo rôzneho druhu, veľké domy v ktorých je plno zbytočností, drahé mobily, autá, počítače, knihy, oblečenie.... Preto je v nás zakódovaná a v týchto časoch zrejme aj vyburcovaná sebeckosť, lebo chceme a cítime potrebu zabezpečiť seba a svoju rodinu najlepšie ako to len vieme spraviť.

Alebo sme možno takí preto, lebo niektorí z nás takí sú. Neriešia, že svojím správaním môžu niekoho naozaj raniť a ublížiť mu. On pozerá len na seba a na nikoho iného, všetko a všetky ostatné mu sú ukradnuté. Hľadí len na svoje blaho. A takých asi nie je málo. Čo je škoda. Keby to tak nebolo, možno by nebolo také ťažké mať vzťah. Lebo každá žena sa bojí natrafiť na nejakého takého a preto je pri vytváraní vzťahu niekedy až príliš opatrná.

Neviem, či som sa trafil, dúfam, že áno. Ak máte k tejto téme niečo povedať, komentáre sú povolené, všetky schválim a uverejním, takže tam môžte diskutovať:) A nemusíte byť anonymní:)

Je mi jasné, že nájsť dokonalého chlapa je ťažké, lebo tí slušní chlapi sú škaredí, dobre vyzerajúci chlapi nie sú slušní, slušní a dobre vyzerajúci chlapi sú homosexuáli, dobre vyzerajúci, slušní a heterosexuáli sú ženatí, nie zvlášť dobre vyzerajúci, ale slušní chlapi nemajú peniaze, chlapi, ktorí majú peniaze veria, že idete len po ich peniazoch, dobre vyzerajúci chlapi, ktorí nie sú zvlásť slušní, ale sú takmer heterosexuálny, vás nepovažujú za dosť pekné, tí, ktorí vás považujú za pekné, sú takmer slušní a majú nejaké peniaze, sú zbabelci, tí, ktorí vyzerajú celkom dobre, sú celkom slušní a majú aj trochu peňazí sú príliš nesmelí a nikdy neprevezmú iniciatívu, tí, ktorí nikdy neprevezmú iniciatívu, stratia okamžite záujem, pokiaľ ju prevezmete vy...

Takže s chlapmi to nie je teda nič veselé, povedzme si úprimne :)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dovoľ aby som ti zasa niečo okometovala. Som raz taká, nemôžem len ticho čítať text a nevyjadriť sa :)
No, to že ste taký patrí k vašej typológií. Nie ste sebeckí ani necitliví, ste to vy. A je to len na žene aby to pochopila, čím skôr tým lepšie pre ňu. Pretože potom ten vzťah bude pre ňu len utrpením. A myslím si, že tá Lucka asi na to ešte neprišla, chudera :) Povedz jej, že je zbytočné si lámať hlavu nad tým , len ju začne bolieť a na nič nepríde. Nech to nechá tak, ak sa jej niekto ublížil, nech mu to vráti. A verím, že postupom času príde na to, že ani za vrátenie niektorí nestoja :) Prepáč,ale je to tak. Ako si sám písal, že sú chalani čo su takí, lebo chcú nimi byť. Ale sú aj takí, čo sa snažia byť pre svoju milovanú čo najlepším ale tak stane sa aj im občas to, že prejavia svoju mužnosť. A presne to patrí k mužnosti. Byť občas aj sebecký a necitlivý :) A myslím si, že my ženy nie sme o nič lepšie. Ja napríklad skôr ubližujem mužom ako oni mne :)
Áno, vo vzťahu je to ťažké, je ťažké si nájsť niekoho normálneho, potom je ťažké udržať si ho a ešte tažšie je skončiť (zničiť) ho.

Matus Bily povedal(a)...

Ďakujem veľmi pekne za ďalší trefný komentár:) ako píšeš, vy tiež viete ubližovať:) a najhoršie na tom je to, že Murphyho zákony fungujú, a tak sa vždy stane, že holka, ktorá ubližuje pritahuje chalana, ktorý by neublížil ani muche:)