sobota 14. mája 2011

Najnižšia cena

Ak sa plánujete uchádzať o nejakú štátnu zákazku, tak nech je Vám jasné, že s cenou musíte ísť poriadne dole, ak ju chcete získať. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pred pár týždňami v Košiciach obhajovala aj túto novinku terajšej vlády. Napirek tomu, že vláda sa tvári vysoko odborne, nemám ten pocit, že by to tak bolo aj v skutočnosti. Priať zákon, ktorý bude znamenať šialenú cenovú vojnu medzi firmamy je choré. Je mi jasné, že vláda musela prísť s niečím novým, radikálnym. Ale myslím, že toto je viac ako zlé riešenie. To, že je na trhu nejaká ponuka je super. Čím je tých ponúk viac, tým lepšie. Ale ak vláda trh reguluje rôznymi opatreniami, tak to nemusí dobre dopadnúť. Ako som už písal, novou reguláciou je výber na základe najnižšej ceny. To je jediné kritérium výberu napr. stavebnej firmy. S tým ale prichádza viacero problémov.

Pred pár týždňami sa niekde v okolí Košíc údajne stala vážna nehoda pri výkopových prácach. Firma vyhrala štátnu zákazku s najnižšou cenou, kopali cca 3m hlboký kanál. Pri kopaní takého kanála už je potrebné osádzať na steny výkopu špeciálne vzpery, aby sa zem nezhrnula do výkopu. Samozrejme, že firma chce mať čo najväčšie zisky, aby mohla poplatiť výdavky všeho druhu, a aby aj majiteľovi čo-to ostalo. Tak sa vzpery nepoužili a jedného robotníka tam zasypalo. Neviem ako skončil, ale podstatné je, že sa to stalo. Stavebníci sú povinný dodržiavať minimálne 2 ročnú záruku. Údajne sa snažia veci robiť čo najkvalitnejšie, aby to všetko vydržalo čo najdlhšie. Ale štát chce v tomto prípade za málo peňazí veľa muziky. A to nie je jednoduché. Pretože ak chcete budovať kvalitne, tak to stojí aj nejaké peniaze. Ale ak chcete získať veľké štátne zákazky, potrebujete isť s cenou dole. Lenže tým pádom, ide prudko dole aj kvalita, pretože zisk si chce každá stavebná firma zachovať čo najvyšší. A tam je problém.

Je potrebné tento zákon novelizovať, lebo po tomto zákone tu ostane veľa, veľmi veľa budov opravených za štátne peniaze, teda peniaze nás, daňových poplatníkov, ktoré bude potrebné o pár rokov opravovať opäť. Namiesto toho, aby sa ceny prehodnotili a prišlo sa na to, že aj keď je ponuka o 20% drahšia, tak je efektívnejšia. Vláda až príliš bazíruje na efekte šetrenia, úspor a znižovania výdavkov. To je naozaj chvályhodné. Lenže cena nemôže byť jediným kritériom výberu. Je potrebné vyberať podľa najlepšieho pomeru kvality a ceny. Vtedy bude mať tento zákon význam a prinesie aj želaný efekt.

Žiadne komentáre: