utorok 6. mája 2008

O zrušení ÚPN


V poslednom čísle týždenníka .týždeň sa Štefan Hríb vyjadril, že „návrh zrušiť ÚPN je odporné rúhačstvo“. V podobnom duchu, sa vyjadrila aj Matica Slovenská. Krásne vykonštruovaná kauza predsedom SNS, Jánom Slotom. Čo jej predchádzalo?

ÚPN založil Ján Langoš v roku 2002. Každý národ, potrebuje poznať svoju minulosť. Nie len tú svetlú, ale aj zlé stránky svojej histórie. Pretože keď poznáte hrôzy svojej minulosti, viete sa ich dopredu vyvarovať. To je zmysel ÚPN. Uchovávať a prezentovať temné stránky našej minulosti. Nemci musia vedieť o Hitlerovi, Kambodžania o Červených khméroch a Pol Pottovi, Španieli o Frankovi, Rusi o Stalinovi. My musíme vedieť o bývalom režime, ktorý nás tak neľudsky zväzoval a kontroloval. A ÚPN je jediná relevantná organizácia, ktorá má právo zverejňovať takéto veci. O tom, že funguje správne, napovedajú takmer pravidelne reportáže o vplyvných ľuďoch, spolupracujúcich s ŠTB. Máme tu napríklad Juraja Širokého, momentálne predsedu SZĽH a mecenáša SMERu, alebo aj českého pesničkára Jaromíra Nohavicu. Naposledy bol zo spolupráce s ŠTB obvinený aj samotný Ján Slota.

Zo správy ÚPN vyplýva. Že Ján Slota kradol v roku 1971 v obci Koš. V miestnej Jednote ukradol textil a mäsové výrobky, čím spravil obchodu škodu v hodnote 22 000 Kčs. Potom na pár dní emigroval spolu s ďalšími troma komplicmi do Rakúska, kde sa venovali vykrádaniu áut. Rakúska polícia, ich síce odhalila, no oni stihli prekročiť hranice skôr, ako ich zatkli. Média sa témy okamžite chytili, a Slota, tak ako to je jemu vlastné, nemal radosť. Dva týždne po tejto kauze sa Slota vyjadril, že podáva žiadosť na zrušenie ÚPN. SNS bola medzi stranami, ktoré ÚPN podporovali, veď Predseda správnej rady ÚPN je nominant SNS Ivan Petranský. Zrazu ju chcú zrušiť. Rafael Rafaj sa v relácii O päť minút dvanásť vyjadril, že zrušenie ÚPN nemá nič spoločné s obvinením predsedu SNS z krádeží. Tak aký je iný dôvod na zrušenie ÚPN okrem toho, že Slota sa chce pomstiť? Ako keby toho nebolo dosť, Slota do toho zatiahol aj HZDS, ktorá sa nechala prehovoriť a spolu tak lobujú u SMERu za zrušenie ústavu. SMER má však aspoň štipku rozumu, a sám ideologický vodca SMERu, Boris Zala oznámil, že SMER nebude podporovať zrušenie ÚPN. Zatiaľ ostáva všetko po starom. ÚPN sa dvojici SNS a HZDS zrušiť nepodarí, na to potrebujú v parlamentne hlasy SMERU, alebo hlasy opozície. Opozícia je samozrejme zásadne proti. Už len z toho dôvodu, že majú rozum, a potom aj z princípu, a zotrvačnosti nesúhlasiť so všetkým, čo navrhne koalícia.

Zrušenie ÚPN je zatiaľ nedohľadne. Ale už len ten nápad je zvrátený a nezdravý. Zrušenie ústavu by znamenalo poškvrniť poctu Jána Langoša a zároveň pošliapať našu krehkú hru na demokraciu. Neviem sa rozhodnúť, čo z toho je horší prečin, proti slobode slova, demokracii a úcte k človeku akým bol Ján Langoš. Môže fungovať demokracia bez zákonodarnej a riadiacej moci? Nie. Rovnako, ako nemôže fungovať bez kontrolných mechanizmov. Čím viac je kontrolných mechanizmov nad zákonodarnou mocou, tým viac je demokracia demokratickejšia. Najdôležitejším kontrolným mechanizmom, sú samozrejme občania (čítaj: voliči). ÚPN bol ďalší kontrolný orgán našej demokracie. Chceme obmedzovať demokraciu v našom štáte? Ak áno, tak zrušme ÚPN. A potom rýchlo utečme preč.

Žiadne komentáre: