piatok 9. mája 2008

237


Asi každý z nás pozná vetu: Mami? Oci? Koľko krát sa ešte vyspím a budú Vianoce? Otázka týchto dní sa týka eura. Pán premiér? Koľko krát sa ešte vyspím a bude mi zle? Už len 237 bezsenných nocí a prídu ťažké roky. Európska Centrálna Banka (ECB) dňa 7. mája oznámila, že spĺňame všetky kritéria na priatie spoločnej meny. Kedysi som sa na to veľmi tešil. Teraz sa veľmi desím. Po mnohých rokoch od zavedenia eura v Nemecku, tretina Nemcov chce stále svoju marku. Ako to bude vyzerať u nás? Zatiaľ to je približne pol na pol. Uvidíme čo bude o rok.

Euro bolo prijaté pravidelnou konvergenčnou správou, ktorú vydáva ECB každý mesiac. Okrem toho v nej bolo spomenuté, že najbližšie bude euro prijaté v roku 2012. Joaquín Almunia, európsky komisár pre hospodárske a menové veci na tlačovke povedal: "Slovensko dosiahlo vysoký stupeň udržateľnej hospodárskej konvergencie a je pripravené prijať euro 1. januára 2009. Aby sa však zabezpečilo úspešné prijatie eura, musí Slovensko pokračovať v úsilí udržať prostredie s nízkou infláciou, byť ctižiadostivejšie v otázke rozpočtovej konsolidácie a posilniť svoju konkurencieschopnú pozíciu. Teraz musí urýchliť aj praktické prípravy, aby sa zabezpečil hladký prechod, k akému v januári 2008 došlo na Cypre a Malte,"

Čo sa teraz bude diať? V júli sa konverzný kurz, teda, vzťah koruny k euru sa zastaví. O mesiac na to, teda prvého augusta bude povinné duálne oceňovanie tovarov a služieb. Prvá cena bude v korunách a druha bude vyjadrená v eurách. A 1. januára sa začne v bankomatoch a všade vydávať euro. Duálny obeh bankoviek bude trvať do 16. januára. Vydávať sa však bude v eurách. Po tomto termíne sa budú dať peniaze zameniť v každej banke. NBS bude meniť bankovky do roku 2010. Duálne oceňovanie buďe povinné do mája 2009. Niektoré obchodné reťazce, však už teraz sľubujú, že duálne oceňovanie budú mať až do konca roka 2009.

Viac o eure cez víkend, alebo v pondelok :)

2 komentáre:

Livusha povedal(a)...

Čo dodať k tejto aktuálnej, ,,euráckej" téme ? (asi toľko,že sa teším na ďalší článok :) ) ... a naozaj sa obávam, že po zavedení eura tak trochu schudobnieme... možno je to len pocit, ale myslím si, že v nás bude pretrvávať dosť dlho...
btw...začína éra mešcov :D:D

minushic povedal(a)...

bude bude, ale fakt ide len o pocit a o vysku konverzneho kurzu...kazdopadne ak aj schudobnieme, pricinu by som hladala niekde inde nez v novej mene...ale predsa, naozajstne bohatstvo sa ukryva v srdci, nie v penazenke..:-P---hehe...vsak mam pravdu.:-X