nedeľa 27. januára 2008

Vrbovski vitazi


Prvy krat, som ich pocul tento piatok. Laska na prve pocutie. Ak Vam nazov tejto kapely nic nehovori, je to normalne. Zrejme sa pohybujete vo vodach normalnej,bezne pocutelnej hudby a o dvoch hudobnych delikvetnov nemate zaujem. Precitajte si tento clanok, pozrite video, stiahnite si album... Dufam ze zmenite nazor:)
Spoznat bratov Jobusovcov nie je az take narocne. Jedinecne hudobne nastroje, spev a texty ktore maju som este nepocul (mozno az na zopar pesniciek vytvorenych pred rokom ´89) ich neprekonatelne charakterizuju.
Brano Jobus a jeho Pan Brat zalozili uz niekolko kapiel, najznamejsou su asi Karpatske chrbaty. Je to tiez velmi zaujimavy projekt, no ja sa budem venovat ich kapele Vrbovski vitazi. Jednoznacne a narovinu musim napisat, ze tato kapela nema na Slovensku a mozno ze ani vo svete konkurenta. Neuveritelne vtipne, mudre, zaujimave texty doplnane uzasnym zvukovym doprovodom. To sa nepocuje hoci kde. Stale neviete o som pisem? Vysvetlim.
Styl hudby ktory hra kapela Vrbovski vitazi sa nazyva priemyselny folk. Co to je priemyselny folk? Je to jedinecny styl hudby. Predpokladam ze ziaden z hudobnych nastrojov pouzivanych v kapele nestal viac ako 100 SK. Hraje sa na pozliepanych kanalizacnych rurach, spachtliach, rurach od zachoda, bandaske, splachovacom systeme z WC, tabulke o bezpecnosti pri praci, na ktoru obaja clenovia kapely dbaju. Nastroje su pomenovane velmi napadito. Asi najzaujimavejsi je Ropovod Druzba. Je to dlha, oranzova kanalizacna rura, kde je lepiacou paskou prichitena gumenna hadica do ktorej Pan Brat fuka. Vacsinou sa jedna o dychove nastroje, ako napriklad ultra lahka priemyselna fujara, ktora ma zvuk ako normalna. Rozdiel je v tom, ze je zhotovena zo splachovaca s nadrzkou a rury ktora vedie do zachoda. Brano hra prevazne na nastoroch rytmickych, akym je bezpochyby hajzlovy kopak. Znamena to, ze Brano udiera do spachovaca na splachovacej nadobke. Dolezitym rytmickym nastrojom je aj Bandaska B1, ktoru si Brano trieska o hlavu a vytvara tak zakladny rytmus. Pre mna je najpodivnejsi nastroj Kravicka mozgocucka, co su vlastne gajdy, kde ako mech sluzi nafukovacia krava. Zakladny a najznamejsi je nastroj 3HZDKZV(trojhlavý karpatský zúrivý drak z Vrbového). Je to vlastne system rur a dve stare vysavace.
Texty ktore prevladaju su napadite uz len nazvami ako Zadrel sa motor, Ked majster zaveli hotovo, Ked sa ti praca stane konickom, Olejom sa zapaprem.... Laska k praci je to, co chlapcov zjavne podporuje v ich tvorivosti. Piesne o nestasti z vikendu a tuzbe po zacati pracovneho tyzdna su neuveritelne. Spievaju o praci, kedze obaja pracuju v atomovej elektrarni. Preto casto prizvukuju aj bezpecnost pri praci, ktora je v ich brandzi naozaj dolezita.
Skupina je to naozaj viac ako zaujimava, pocuvatelna. Ako som vsak zistil, bud ich pochopite, alebo nie.Ak pochopite tu satiru, humor, zabavu, recesiu, budete ich naozaj pocuvat a tesit sa na koncert, tak ako ja. Ak to nepochopite, budete to cele brat ako zly zart, nepocuvatelnu sracku a uz nikdy o tejto kapele nebudete chciet pocut, co bude skoda, lebo prist o veci ako su Nepriestrelne monterky ci Ked som zvaral kovy by bola naozaj velka skoda:)

Prijemne pocuvanie priatelia!!! :)

P.S.: prikladam link na stiahnutie albumu cez rapidshare:
http://rapidshare.com/files/74081258/vrbovski_vitazi.rar

Žiadne komentáre: