sobota 19. januára 2008

Kubanska recepcia


Je to uz pomaly uplna klasika. Ako vsetci dobre vieme, v polovici jauara sa na Kube a vsetkych jej velvyslanectvach, ambasadach a spriaznenych miestach oslavuje vitazstvo Kubanskej revolucie nad ciernym imperialistickym mracnom Americkeho ludu.

Je to uz take klise, ze o tom kazdy novinar, kazdy rok pise. U mna to, aj ked trosku

-ex post nebude vynimkou. Dovolim si to z dvoch dovodov. Ten prvy je ze ja novinar nie som a ten druhy je ten, ze som o tom este nepisal a je to tema o ktorej pise kazdy, tak sa nechavam ovplyvnit davovou psychozouJ.

Prva a hlavna vec, ktora ma na tom zaujima, je uz posledne dva roky obligatna. Co hladal nas Milovany Vodca (vsimate tu paralelu so Severnou Koreou?), sudruh Fico na vyrocnej recepcii, ktoru organizoval kubansky velvyslanec na Slovensku?

Aj ked sa mi to „tazko“ pise, ale je to tak. Nas Milovany Vodca, sudruh Fico spravil chybu. Dokonca dvakrat po sebe a tu istu. Isiel na tu recepciu. Jeho rozhovor s redaktorkou dennika SME v predvecer recepcie bol smiesny a nehodny premiera Europskeho statu. Vybusnym, temperamentnym hlasom vysvetloval dolezitost jeho navstevy na tejto recepcii. Jeho vyroky boli smiesne a necudoval by som sa, keby sa z toho smiala aj moja 13 rocna sesternica, ktora netusi kde Kuba vlastne je.

Fico vsetko komentoval s tym, ze s Kubou udrziavame diplomaticke a ciastocne aj obchodne kontakty, a teda on, ako premier musi ist na tuto recepciu. Ved, ked bol on, Milovany Vodca, sudruh Fico na recepcii velvyslanectva USA, nikto si to nevsimol. Ale ked sa jedna o oslavu Kubanskej revolucie, to uz novinari pozornost zbystrili. Je mi jasne, ze Fico, si takuto prilezitost nemohol nechat ujst. Navstivit cervenu recepciu cervenej Kuby, pri prilezitosti ich cervenej revolucie, si proste nas Milovany Vodca nemohol nechat ujst. Byt tam, medzi cervenymi, zaspominat si na to, ake to bolo kedysi (aj ked uvazujem nad tym ci si On uvedomil ten rozdiel medzi pritomnostou a minulostou, vzhladom na fakt ze ako sam povedal (pre Domino forum 50/2000), november 1989 si nejako nevsimol).

Chyba to bola aj co sa protokolu tyka. Jasne ze na recepciu USA ist musel, aj keby sa mal na nu dotrepat z Ulanbataru. Ved USA je velmoc a nase diplomaticke a obchodne kontakty su so Spojenymi statmi velmi cule. Co sa o vztahoch s Kubou povedat neda. A to uz nedubem hovorit o porusovani zakladnych ludskych prav a slobod spisanych v Deklaracii OSN, ktoru mimochodom podpisala aj Kuba. Uz len z tychto dvoch jednoduchych dovodov sa nas milovany vodca, sudruh Fico, nemal ani priblizit k miestu konania recepcie. Nie este pchat sa tam ako hlavna hviezda vecera. Aj protokol hovori, ze ak kona velvyslanectvo recepciu, je potrebna nasteva pemiera, ministra zahranicnych veci, alebo nejakeho clena z ich kancelarie. Zalezi to od druhu akcie a dolezitosti hostitelskej krajiny.

Obchodny a diplomaticky kontakt s Kubou je vsak natolko slaby, ze uplne stacilo poslat na tuto recepciu niekoho z premierovej kancelarie. Skoda len, ze to nasmu Milovanemu Vodcovi, sudruhovi Ficovi nedoslo. No na druhej strane, ako by sa sam pred sebou citil, keby nemohol spolu s Kubanskym ludom oslavit krasu, velkost a dolezitost ich revolucie, takej „podstatnej“ pre rozvoj nasho statu??

Žiadne komentáre: