sobota 14. júna 2008

Ruská rošáda

Kto je skutočnou hlavou štátu Rusko? Je to ešte stále Vladimir Putin, alebo je to už Dmitrij Medvedev? Po nedávnych prezidentských voľbách sa stalo zopár veľmi zaujímavých parlamentných zmien. Kremeľ ovláda Putinov nástupca Medvedev. Ten bol v prezidentských vľbách kandidát číslo 1, pretože ho podporoval sám Putin. Tým pádom sa jeho moc v Rusku rozšírila. MEdvedev ako dlhoročný Putinov spojenec je zaviazaný Putinoi, nielen kôli vďake za prezidenstké kreslo.

Putin má teda v rukách celú moc v Rusku, keďže parlament, schváli všetko, čo Putin navrhne a rovnako to následne schváli aj kancelária prezidenta.

Hneď po Moskovskej rošáde boli na rade klasické personálne zmeny, pri ktorých sa Putinova pozícia ešte posilnila. Viac ako 70% najvplyvnejších postov v Rusku ovládajú ľudia blízky Putinovi. Všetci vicepremiéri sú Putinovi starí známi z čias jeho pôsobenia v KGB. Rovnako tito ľudia ovládajú aj Ruskú tajnú službu, spravodajskú službu a samozrejme Ruské továrne na ruble Gazprom a Gaznefť.

Putin teda rozohral naozaj kvalitnú šachovú partiu hodnú jeho úhlavného opozičného nepriateľa Garryho Kasparovského. Ostáva nám len dúfať, že správy z Kremľa budú prospešné pre Rusko ako také a rovnako aj pre bilaterálne vzťahy EÚ a Ruska a samozrejme USA a Ruska.

Myslím, že obavy svetového spoločenstva z príliš ofenzívnej Putinovej hry sú opodstatnené. Putinov ťah s hliadkovacím lietadlom nad Tichým oceánom už niečo naznačil. Uvidíme, aký to bude mať koniec.

Žiadne komentáre: