utorok 10. júna 2008

3x a dosť!!!

Ako ste zrejme postrehli na bilboardoch a rôznych iných reklamách, včera sa v Košiciach uskutočnil koncert bratov Muchovcov, Vlastu Redla a skupiny Čechomor. Ako inak, na tomto podujatí som jednoducho nemohol chýbať.

Ak budú aj ďalšie dve koncerty také, ako ten Košický, myslím, že to bude naozaj 3x a dosť. Koncert začal asi s 20 minútovým oneskorením. Mal som lístky na státie a veľmi som sa tešil na to, ako sa konečne vyskáčem. Priamo v hale ma potom samozrejme prekvapilo množstvo stoličiek, na ktorých sa sedelo. Takže to je uz druhé veľké mínus pre tento koncert. A to sa ešte ani nezačalo hrať. Na začiatku prišli svetoznámi bratia Muchovci, ktorí hrajú nádhernú terchovskú hudbu. Boli štyria a dvom nešiel mikrofón, čo zvukárom počas celého vystúpenie zjavne nevadilo. Po nich prišiel Bolek Polívka, aby povedal zopár svojích zážitkov, no gro jeho vystúpenia bolo to, že skúšal, ktorý mikrofoń ide a ktorý nie. Komunikácia s publikom sa zúžila na otázku Slišíte mně? Po ňom nastúpil český folkový pesničkár Vlasta Redl. Opäť skúšal všetky možné mikrofóny, kým prišiel na to, že až jeden funguje. Pieseň odspieval tak, že gitaru dal pred mikrofón aby ju bolo počuť a on as snažil vŠetko prespievať. Potom zaujal polohu, ako keď futbalistu trafí lopta do brucha a takto prehnutý spieval do mikrofónu. Neskôr mu jeden zo zvukárov podal kábel, aby si tam napojil gitaru, keď to nešlo, Vlasta nám všetkým oznámil: Já se na to múžu ......! A začal spievať bez ajkejkoľvek techniky. Pri ďalšom pokuse o napojenie sa na zvuk začalo všetko neuveritelne trúbiť a pískať a ľudia začali byť kvalitne nervózny. Potom si samotní ľudia vyžiadali prestávku, mnohí sa dožadovali vrátenia vstupného. Po 20 minútach opráv prišiel na pódium opäť Bolek, ktorého už bolo aj počuť a povedal zopár príhod zo života. Potom dokončil vystúpenie Vlasta, opäť prišiel Bolek a potom začal hrať Čechomor. Nevýhoda bola to, že 99% ľudí tam sedeli ako knedle a ako keby nemali radosť z hudby. Atmosféru kazili predošlé zážitky, to že sa sedelo a nedalo sa tancovať a to, že na pódiu bolo veľa svetla, ktoré svietilo aj ľuďom do očí.

Aj napriek tomu si myslím, že Čechomor odohral kvalitný koncert. Nedalo sa im nič vyčítať, zvládli to majstrovsky, Nebolo to však ono, Koncertu chýbalo napätie, rozvášnené publikum, spievajúci mladí ľudia a nie prominenti sediaci v prvých radoch. Myslém si, že och najlepší koncert bol pred niekoľkými rokmi na Spišskom hrade, atmosféra na tomto koncerte bola priam hmatateľná. Rozhiodne čechomoru neprospela ani spolupráca s Vlastom Redlom a Bolkom Polívkom, Mnoho ľudí ako som sa dozvedel aj z rozhovorov na koncerte tam išlo práve kôli Bolkovi, alebo Redlovi. A tak bola Základňa Čechomoru o niečo oslabená. Druhý dôvod je ten, že najlacnejší lístok stál 490 korún. čo si mnoho ľudí nemôže dovoliť.

Do ďalších koncertov prajem Čechomoru schopných technikov, kvalitné svetlá, šialené publikum a lepšiu dramaturgiu.

A ešte jedna vec na záver: Evka, ďakujem za príjemný koncert:)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

no uznavam, ze tych chyb tam bolo naozaj dost, ale mne osobne to uzasny zazitok z koncertu nepokazilo, takze napriek vsetkemu ho hodnotim pozitivne ;) a ozaj, bily, nemas zac ;) ja dakujem tebe :) snad este niekedy

Livusha povedal(a)...

:D:D:D