utorok 21. apríla 2009

Vyfajčte si svoj mobil!


V poslednej dobe sa aj na našom trhu začínajú objavovať mobily dovezené z Číny. Stránka dealextreme.com, sídliaca v Hong Kongu ich dokonca predáva na internete za veľmi dobré ceny, pričom dovoz je zadarmo. V priemere stojí mobil na ich stránke okolo 100 až 200 eur. A za tie prachy dostanete nadupanú mašinu, ktorú na Slovenku neponúka žiaden operátor, ani predajca.

Samozrejmosťou je farebný displej, dual sim, televízny prijímač, wifi, dve baterky a mnžstvo aplikácii. Nevýhodou je ročná záruka, pochybná kvalita plastov a komplikovaná reklamácia. Číňania však majú zlaté ruky a dobré mozgy. Niekedy im však chýba kreativita a schopnosť dotiahnuť veci k dokonalosti. Niekedy majú zase kreativity až príliš veľa. Ako to poznáme z oblečenia, Číňania dokážu všetko verne okopírovať. Výnimkou neostávajú ani mobilné telefóny. Iphone je samozrejme hviezdou, ten je zastrešovaný značkami ako Afone, Myphone, Ifone a mnohé iné. Samsung zase nájdete pod názvom SamKung a vlajkový model Fínskej Nokie N95 tu hľadajte pod značkou Nokla.

Väčšina z týchto mobilov je na tom tak, že majú veľmi slušne vybavenie. Dizajn je vlastne veľmi verná kópia mobilov známych aj u nás. Výhodou je dual sim, teda, že máte aktívne obe simkarty súčasne. Číňania však niekedy sklamú vo fototechnike. Človek by čakal, že keď stále niečo fotia, tak že ich mobily ohúria kvalitnou optikou. To je však blbosť. Do naozaj namakaného stroja v pohode dajú fotoapárát, ktorý ma rozlíšenie 1,3 MPx, čo sa dnes už hanbí namontovať aj Siemens. Výnimkou však nie sú ani VGA fotoaparáty, čo u nás fičalol pred 4 rokmi. Je potrebné dávať si pozor aj na originalitu značenia. Stretol som sa s modelom, kde na fotke mobilu svietilo veľké červené logo 5 MPx, pričom v info texte boli napísané len 2MPx.

Každopádne Čínske mobily stoja za to, aspoň čo sa týka recesie, niektoré modely naozaj ber=u dych svojím viac ako futuristickým dizajnom. Najväčšia zaujímavosť je podľa mňa mobil v tvare krabičky Marlboro, ktorý ma presne také rozmery ako dvadsiatková krabička. Na jednej strane máte mobil so všetkým, čo k nemu patrí a na strane druhej máte otváraciu tabatierku s presným motívom Vašich obľúbených cigariet.

Čínske mobily čaká určite svetlá budúcnosť aj v Európe, keďže pomer kvality a ceny tam je doslova smiešny. Myslím, že je možné, keď sa dočkáme aj nejakej Čínskej akcie na mobily od nejakého operátora.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

caw chcem sa spytat ci nahodou nemas nejake skusenosti s tymyto telefonami alebo ci nepoznas niekoho kto by o tom nieco vedel..a ci tieti fony su odblokovane na nase orange a tmobile....diky bud tak dobry a odpis na toudinko@centrum.sk