utorok 20. januára 2009

Obama je prezident


Médiá celého sveta sa dnes upierali na jedného muža na svete. Bol ním nový, 44. prezident Spojených Štátov Amerických, Barack Obama. Jeho inaugurácia bola historická v mnohých aspektoch. Tak, to hlavné je asi to, že Obama je prvý afroameričan na poste prezidenta USA. Ďalším zaujímavým momentom, ktorý sa zapíše do histórie je fakt, že na jeho inaugurácií sa zúčastnili všetci žijúci americký prezidenti. To sa doteraz ešte nikdy nestalo. Za zmienku stojí aj fakt, že na prezidentskú prísahu sa prišlo do Washingtonu pozrieť viac ako dva milióny američanov. Mnohí nemali kde spať a tak prespávali v kostoloch. O bezpečnosť celého dňa sa staralo 40 tisíc vojakov, policajtov a agentov. Len pre porovnanie, v Iraku je momentálne približne 31 tisíc vojakov.

Za zmienku určite stojí aj fakt, že Obama prisahal na Bibliu na ktorú pred 148. rokmi prisahal aj Abraham Lincoln. Ten bol pre zaujímavosť tiež z Illinois a zaslúžil sa o koniec otroctva v USA. Rovnako sa do histórie USA zapíše aj 6 minút meškajúca prísaha. Nikde som nenašiel, prečo sa s inauguráciou, ktorá mala byť na pravé poludnie začalo až o 6 minút neskôr. Fakt je, že Amerika tak bola 6 minút bez prezidenta, keďže Bushov mandát sa podľa ústavy USA skončil dnes presne na poludnie a Obama sa o 6 minút omeškal.

Do histórie sa určite zapíšu aj slová mnohých analyzikov a pozorovateľov, ktorý svorne tvrdia, že Obama dostáva krajinu v najhoršom možnom stave. Podľa nich ešte žiaden Americký prezident neodovzdal svoj mandát v takom zlom stave ako Bush. Pripisujú to hlavne dvom neukončeným vojnám, silnej ekonomickej kríze, prudko zvýšenej nezamestnanosti, zhoršeným vzťahom s Ruskom a mnohým iným aspektom.

Historický prvý afroameričan na poste prezidenta USA to bude mať historicky náročné. Ja mu želám, aby bol historicky najúspešnejší.

Žiadne komentáre: