štvrtok 28. mája 2009

Stojka

-->
Stojka je cigán. Róm. Nemá to na ružiach ustlané. Kedysi aj pracoval. Ale to nebolo nič pre neho. Keď nemal lopatu, opieral sa o miešačku. Majster to po mesiaci nevydržal a zmlátil ho lopatou. Odvtedy je Stojka na chrbát a na hlavu. Robiť prestal. Podpora ktorú dostával mu nestačila na jedlo a chlast. Tak sa chytil toho, čomu sa kedysi venoval zo všetkého najviac. On, Stojka, začal hrať na husle. Najprv len tak, sám pre seba. Vo svojom staromládeneckom byte napáchnutom konzervami z trečianského párku s fazuľkou, vyvetraného piva, cesnaku a jeho, Stojkových výparov a potu. Susedia mu najprv zúrivo búchali na steny. Boli to rovnako rómovia ako on. Každý mal aspoň päť detí a väčšina z tých piatich detí mali už svojích ďalších päť. Tie už boli mierne odlišné od iných. Odlišnosť bola spôsobená príbuzenským krížením otca a dcéry, brata a sestry, matky a syna.
Stojka bol sám. Nemal frajerku, rodinu, deti. Tak aby mu nebolo otupno začal hrať na husle. A piť.
Po čase sa on, Stojka, rozhodol, že bude hrať pred blokom. Jar už bola v plnom prúde. Stromy začínali kvitnúť, smetie pri blokoch smrdieť a cigánky sa začínali vyzliekať. Stojka si otvoril fľašu piva. Klasický popradský samoser. Sadol si na lavičku a začal hrať. Najprv to bolo také, ako v byte. Všetci na neho nadávali. Stojka sa všal nevzdával. Hral hral a hral. Stále od rána do večera. Pot mu stekal po čele a dole po tvári, až za golier špinavej a prepotenej košele. V rámci teoretickej časti prípravy si Stojka trénoval úsmevy pred zrkadlom. Snažil sa napodobňovať slávnych hudobníkov, ktorí sa dostali do televíznej obrazovky. Stojku fascinovali už od detstva. Páni vo frakoch a mikrofónom v ruke, šibalskými fúzikmi a krásnym úsmevom. Senzus, Skrúcaný, Dočolomanský, Stašák, Kazík.
Stojka teraz stojí pred zrkadlom a silene sa usmieva. Hodinu, dve, tri. Je mu to jedno. Aj tak nemá nič iné na práci. Usmieva sa dnes, zajtra a bude sa usmievat aj pozajtra. Kým nebude úsmev dononalý. Ak sa mu konečne podarí hodiť úsmev aký chce, môže pokračovať v uskutočňovaní svojho plánu. Ešte mu dorastú fúziky a začne sa živiť ako profesionálny hudobník. Tak to má on, Stojka premyslené.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Stojka aspon nasiel svoj zmysel zivota...Zivit sa hudbou je uzasne...A najkrajsie je na tom ze aj ked nehra asi nejak prekrasne napriek tomu sa nevzdava.A to je vlastnost, ktora asi kazdemu z nas chyba.
Aj napriek tomu, ze asi kazdy len na neho pozeral nie prave najkrajsim pohladom, on to nevzdava a robi to co ho bavi.
Nevzdat sa a bojovat az dokonca.Aj ked sa nam zda ze je to nemozne alebo aspon vacsina si mysli ze to clovek nedokaze alebo nezvladne...Nikdy to netreba vzdat...